BiH
108

Bakir Alispahić za Klix.ba: Smetam Izetbegoviću, Sarajliću i Zukiću!

Razgovarao: Faruk Vele
Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i direktor Agencije za istrage i dokumentaciju (AID) Bakir Alispahić, kojeg je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) 7. marta ove godine smijenilo s pozicije čelnika članova Grupe za sigurnosnu politiku, a koji je bio dio Odbora za odbranu i sigurnosnu politiku SDA, poslije višegodišnje šutnje dao je ekskluzivni intervjuu za Klix.ba.
Bakir Alispahić
Bakir Alispahić
Povod za razgovor je smjena Alispahića sa čela Grupe za sigurnosnu politiku, kao i njegovo spominjanje u kontekstu potencijalnog novog predsjednika SDA. Alispahić za naš portal otvoreno govori o dešavanjima u SDA, svojim političkim ambicijama, optužbama za veze sa iranskim strukturama u BiH, ratnim i poratnim ubistvima...

Gospodine Alispahić, početkom marta ove godine Predsjedništvo SDA raspustilo je Grupu za sigurnosnu politiku na čijem ste Vi čelu bili. Kako ste doživjeli takvu odluku i, posebno, obrazloženje inicijatora smjene, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i da li ste shvatili zašto ste smijenjeni?

Da, shvatio sam razloge te odluke, ali smatram da nisu isti kao oni koji su javnosti saopćeni. O smjeni sam saznao iz medija. Ipak, više od svega, zabrinula me je lažna argumentacija koja je javnosti prezentirana. Izjava da Odbor nije radio svoj posao, da se nije sastajao u periodu demonstracija, govori da je poimanje uloge i statusa tog odbora pogrešno, što je nedopustivo.

Podsjećam da taj Odbor SDA nije imao niti ima bilo kakve operativne nadležnosti i da ni na koji način nije mogao biti u toku, utjecati ili bilo šta raditi što je u nadležnosti agencija za provedbu zakona. Zar ne bi bilo normalno, zakonito i razumljivo da, umjesto što se traži krivac u meni i savjetodavnom Odboru, postoji učinkovita komunikacija sa rukovodstvom sigurnosnih agencija, u skladu sa propisanim procedurama, standardima i očekivanjima? Zar ne treba Izvršna vlast, kao najviša državna instanca, biti u toku i rješavati nastale probleme?

Da zaključim, čin raspuštanja Odbora na ovaj način predstavlja demonstraciju brutalnog odnosa pojedinaca prema meni i još nekim članovima SDA. Ovim činom se u stranci, de facto, dokida demokratija, a "novo" rukovodstvo pokazuje svoje pravo lice i metode koje kani uvesti u svom radu.

Neophodno je suprotstaviti se ovakvom načinu rada. Uz to, koliko sam upoznat, sjednici na kojoj sam smijenjen su prethodile nesuglasice u rukovodstvu stranke, jer je za isti dan bila zakazana sjednica regionalnog odbora u Banjoj Luci. Pomenutoj sjednici Predsjedništva nije prisustvovao određeni broj članova, posebno pri kraju sjednice kada je pod tačkom razno donesena odluka o razrješenju.

Jeste li stekli utisak da nekome u SDA smetate?

Na osnovu dosadašnjih odnosa, iskustava i saznanja, mogu opravdano tvrditi da sam već odavno smetnja Bakiru Izetbegoviću, Asimu Sarajliću i Amiru Zukiću.

Hoćete ostati i dalje u Kadrovskoj komisiji SDA? Naši izvori iz SDA tvrde da to zasad "nisu dirali".

Kako saznajem, aktuelno rukovodstvo SDA je imalo namjeru da me ukloni i iz Kadrovske komisije, ali ne znam zašto to nisu uradili obzirom da su i odluku o razrješenju komisije za sigurnost donijeli nestatutarno. Kao što nedavno reče jedan od stranačkih kolega koji također ima probleme sa rukovodstvom, mogu me istjerati iz SDA, ali ne mogu istjerati SDA iz mene.

Da li je tačno da je predsjednik Sulejman Tihić bio obaviješten i da je dao pristanak na Vašu smjenu?

Mislim da se trenutno zdravstveno stanje predsjednika Tihića koristi i zloupotrebljava, pa oni koji ga posjećuju 'donose' i prezentuju njegove (navodne?) saglasnosti ili odluke na način kako njima odgovara. To navodim iz razloga što sam sa predsjednikom Tihićem razgovarao telefonom kada mi je rekao da nije odobrio to što je urađeno i da mu je žao zbog toga. Čini se da u ovoj situaciji neko ne govori istinu.

Odlučio sam vjerovati predsjedniku Tihiću, posebno zato jer s njim imam dugogodišnji prijateljski odnos koji se temelji na povjerenju. Što se tiče njegovog zdravstvenog stanja, stekao sam utisak da je relativno stabilno, ali da mu je još uvijek potreban liječnički tretman. Imamo dogovor da se uskoro vidimo u zavisnosti od njegovog stanja.

Pojedini mediji i analitičari su Vašu smjenu sa čela Grupe za sigurnost doživjeli kao najavu obračuna sa ''kadrovima Sulejmana Tihića unutar SDA''. Da li, zaista, postoje frakcijski obračuni takve vrste? Prije svega jer su pojedini mediji upravo Vas doveli u kontekst ''ambicioznih ljudi'' koji žele da vladaju SDA. Da li Vi imate takve ambicije i uopće političke ambicije? Konačno, želite li biti novi predsjednik SDA?

Postoji tendencija podjele unutar SDA, svojevrsne polarizacije. Navedena dešavanja, između ostalog, dokazuju postojanje takve polarizacije. Spadam u one članove SDA kojima su stranka i država iznad ličnih interesa. To sam dokazao i dokazujem tokom protekle tri decenije; posebno u vrijeme agresije na BiH, a poslije rata kroz obavljanje niza, za državu važnih, dužnosti.

Ako sam imao političke ambicije, ispunio sam ih kroz sve te godine i funkcije. Trenutno sam posvećen naučnom radu koji daje određene rezultate i pruža mi intelektualnu i duhovnu satisfakciju. Moja je pozicija takva da ništa ne želim od stranke osim iskrenog i fer odnosa prema meni, bez podmetanja i montiranja. Zauzvrat sam spreman raditi što treba za državu i SDA u granicama koje određuju moje mogućnosti, vrijednosti i principi.

Zanimljivo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović optužio je pojedine grupe koje se, prema njemu, susreću na vaninstitucionalan način i imaju velike ambicije. Da li ste se prepoznali u takvim optužbama i kakav je Vaš odnos sa predsjedavajućim Izetbegovićem? Špekuliralo se o navodnom sukobu među vama.

Način razmišljanja na osnovu kojeg se temelji takva izjava mi je apsolutno neprihvatljiv. Nikada neću prihvatiti, niti bi to smjeli kao država, narod ili stranka, da mi bilo ko, pa i čelnik stranke može nametati društvo i prijatelje sa kojima ću se družiti i provoditi vrijeme.

Teško mi je prihvatiti da smo došli u takvo stanje da se u stranci, pa i društvu, broji i prati ko s kime „pije kafu“ ili ima bilo kakav odnos. Rečeno mi je da vrhom stranke kruži bez odobrenja (krišom) snimljena fotografija iz objekta ALTA na kojoj se nalazim sa nekoliko stranačkih kolega. Nažalost, to je naša stvarnost.

Takođe, kako sam čuo, meni se zamjeri što sam "upraćen" kako razgovaram sa pojedincima koji, primjerice, javno već neko vrijeme potiču rasvjetljavanje političkih ubistava. Bojim se da takav trend u stranci može SDA odvesti u pravcu jednoumlja i autokratske vladavine. SDA je proteklih godina bila jedna od rijetkih stranaka u BiH, a možda i jedina koja je njegovala unutarstranačku demokratiju i to je bila njena snaga i vrlina. Utoliko se nadam da će stranka smoći snage i hrabrosti da mi nekom prilikom omogući da u njenim organima progovorim detaljnije o svemu ovome.

Kako u tom smislu gledate na komentare pojedinih visokih dužnosnika SDA da su dobri odnosi Tihića i Bakira Izetbegovića pomrsili planove pučistima u SDA?

Nije mi poznato da uopće postoje neke "pučističke" tendencije. Ima različitih mišljenja, to je sigurno. Ako postoje druženja ili sastanci stranačkih kadrova, veoma je opasno i štetno smatrati to pučističkim aktivnostima.

Da ja vama postavim pitanje: Zar dijalog nije temelj demokratije i političkog djelovanja? Niko ne spori da se odluke i zvanični stavovi trebaju donositi unutar legitimnih organa stranke, ali razgovarati sa prijateljima i razmjenjivati ideje ne predstavlja – puč per se.

Smatram da je dobar odnos predsjednika i zamjenika predsjednika SDA od velike važnosti i da se rad stranke odvijao, posljednjih godina, bez većih problema. Istina, žao mi je što Izetbegović nije razumio svoju formalnu poziciju u stranci i okrenuo se aktivnostima za dobro stranke uvažavajući situaciju da je predsjednik bolestan. Naprotiv, čini mi se da je on krenuo putem vlastitog interesa.

Kakva je, po Vama, budućnost SDA? Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa Hasanom Čengićem, jednim od osnivača SDA. On smatra da se SDA treba vratiti svojim izvorima.

SDA je, kao stranka, pred velikim izazovima, uključujući bolest predsjednika, političko-sigurnosnu situaciju, predstojeće izbore i obaveze prema međunarodnoj zajednici na putu ka Evropskoj uniji (EU). Izazov za SDA je recipročan razini njene odgovornosti koja inter alia proizilazi i iz podrške koju uživa u BiH.

Upravo zato smatram da SDA mora otvoriti prostor za mlađe, kompetentne kadrove kojima će se dati stvarna uloga, a ne da budu puka statistika. Sve u svemu, SDA već duži niz godina, predvođena Tihićem - ide u dobrom pravcu, koji treba dodatno stimulirati i otvarati za nove ideje, poglede, izazove, sa mnogo više odlučnosti i hrabrosti.

Međutim, od vitalnog je značaja, ne samo za SDA kao najjaču stranku u BiH, nego i za cijelu državu, da se spriječe i zaustave pomenute tendencije uvođenja jednoumlja, razračunavanja i uklanjanja neistomišljenika. Uvjeren sam da svi pravi patrioti imaju šta da kažu te da rukovodstvo SDA mora biti dovoljno otvoreno, transparetno i široko da barem sasluša i uvaži drugo mišljenje.

Kakav bi rezultat SDA trebala ostvariti na narednim izborima? Mnogi vjeruju da SDA može biti i pobjednik izbora.

Naredni izbori su od velike važnosti za našu zemlju, a time i za SDA. Mislim da ćemo ostvariti dobar izborni rezultat. Pri tom, uvjeren sam da bi mogli postići izvanredan rezultat ukoliko bismo smogli snage da jedan broj kadrova iz rukovodstva stranke zamijenimo novim nekompromitiranim ljudima, spremnim da svoju energiju, znanje, mogućnosti daju za dobro države i svih njenih građana, a ne za vlastito bogaćenje i pozicioniranje. Opće je mišljenje da je SDA najbolja stranka sa lošim rukovodstvom. Čast izuzecima i poštenim, čestitim kadrovima.

Kako danas kao bivši ministar unutrašnjih poslova Vlade RBiH vidite poziciju države BiH, posebno u svjetlu posljednjih protesta, koji su kulminirali nasiljem, ali i zahtjeva za unutrašnju rekonstrukciju BiH? Istovremeno jačaju snage koje žele realizirati ratne planove o disoluciji BiH.

Stanje u zemlji je po svim aspektima - katastrofalno. U situaciji kada je siromaštvo postalo „stanje“, a institucije paralisane, posebno pravosudni sistem, tužilaštva i sudovi te policijske agencije, a što smo mogli vidjeti u nedavnim događanjima ( opravdanom buntu građana) kada je zapaljena zgrada Predsjedništva i drugi državni objekti u FBiH - skoro je nemoguće biti optimista.

Ovakvo stanje upravo pogoduje snagama koje traže svoju šansu za disoluciju države. Ali, bez obzira na navedeno, kada je u pitanju cjelovitost BiH, siguran sam da nas patriota ima sasvim dovoljno i da naš senzibilitet za čuvanje i odbranu zemlje nikada neće zatajiti. Uvjeren sam, također, da bi pokretanje nekih suštinskih istraga o kriminalu i nepravdi, te njihovo sprovođenje do kraja, oslobodilo i značajnu pozitivnu energiju koja bi uticala na ozdravljenje društva.

Gospodine Alispahić, Vaše ime se u zadnje vrijeme dovodi u vezu i s namjenskom industrijom BiH. Plasirane su vijesti da ste zapravo Vi svojim utjecajem imenovali Erdala Trhulja za ministra energije, industrije i rudarstva, a potom u Ministarstvo postavili i Vama bliske ljude poput Envera Mujezinovića i drugih. Šta je istina o tome i da li je Vaša moć zaista takva?

Svakog čovjeka definišu određene osobine, vrline, kompetencije, ugled u društvu, poslovi koje obavlja. Neki ljudi imaju određenu auru, karizmu po kojoj ih javnost percipira, prepoznaje i prima njihov utjecaj. Mislim da sam, kako kažete, „moćan“ jer imam veliki broj iskrenih prijatelja, a oni su moć o kojoj govorite. To su, između ostalog, razlozi za česte neargumentirane medijske napade na mene iza kojih stoje loši ljudi - loših namjera, a katkad i plaćenici.

Moj odnos sa ministrom Erdalom Trhuljem je prijateljski, kao i sa Enverom Mujezinovićem, i to dugoročno, obzirom da smo se zajedno borili za ovu zemlju. Ja ću istrajati na tom putu borbe za BiH. Uvijek će to biti legalnim i legitimnim sredstvima, bilo kroz stranačke aktivnosti ili nevladin sektor. Želim istaći da sam sa svojim prijateljima prošle godine osnovao Udruženje građana „Prijatelji BiH“ koje se bavi aktivnostima od direktne koristi i interesa za BiH. Udruženje okuplja kompetentne ljude iz različitih oblasti društveno-političkog i poslovnog miljea, sa zajedničkim nazivnikom da se osjećaju i smatraju prijateljima BiH.

Kad je u pitanju namjenska industrija, smatram da se radi o jednom od najvažnijih razvojnih potencijala BiH. Obzirom da nisam ni na jednoj državnoj ili javnoj funkciji, de facto i de iure nisam u mogućnosti biti involviran u aktivnosti namjenske industrije. Što se tiče insinuacija da to ostvarujem putem onih koji obnašaju funkcije u pomenutoj industriji, a bili su nekad u poslovnim vezama sa mnom, mogu samo reći da moji prijatelji, bivši uposlenici i kolege mogu raditi gdje ih je volja – ja s tim nemam, niti ne želim imati veze.

Priče o imenovanju Trhulja su deplasirane, jer je on član Vlade FBiH koju je imenovao legitimni Parlament FBiH izabran glasovima građana, a ne bilo koji, pa čak i iznimno karizmatični pojedinac. Ako bilo ko ima kontrolu nad njim, onda su to Vlada i Parlament FBiH kojima je i odgovoran za svoj rad.

S druge strane, Vaše ime se godinama spominjalo i u kontekstu osoba sa ''crne liste'' Sjedinjenih Američkih Država, između ostalog, i zbog navodnih veza s iranskim obavještajnim strukturama. Da li ste i dalje na toj američkoj listi i da li imate problem sa američkom administracijom?

Općepoznato je da sam na tu listu dospio zbog montiranog sudskog procesa 2002. godine, a u kome sam pravomoćno oslobođen svih optužbi. Naprotiv, nikada nisam imao problema sa američkom administracijom, samo sa pomenutim montiranim procesom u BiH. Ni u vrijeme kada me je predsjednik Tihić predložio u Odbor za odbranu i sigurnost nije bilo nikakvih primjedbi s njihove strane, što i Tihić može potvrditi.

Ali, evo, nakon toliko godina mogu reći da sam na tu listu dospio isključivo zbog moje lojalnosti prema tadašnjem rukovodstvu države, a ono je bilo upoznato o svemu u vezi sa 'Pogorelicom'. Na kraju, ja sam kolateralna šteta cijelog slučaja, iako je dokazano da su sve optužbe bile lažne. Posmatrano sa ove vremenske distance i posljedično dugogodišnjem progonu koji sam sam prolazio, nisam siguran da bih sada isto postupio i dozvolio da budem kolateralna šteta.

U dijelu javnosti već duže vrijeme se govori o neriješenim ubistvima u ratu i neposredno poslije rata. Nerijetko su i Vas dovodili u kontekst. Kako gledate na insistiranja da se neriješena ubistva konačno rasvijetle, a na čemu su u zadnje vrijeme insistirali iz pojedinih državnih institucija?

Svako krivično djelo, a posebno ona najteža nužno je rasvijetliti, utvrditi ko su počinioci, a ko eventualno - nalogodavci. Posebnu težinu imaju oni zločini sa političkom pozadinom. Vjerujem da je došlo krajnje vrijeme da se javnosti saopći ko su izvršioci i nalogodavci ubistava Nedžada Ugljena, Joze Leutara, supruge Sefera Halilovića Medihe, njenog brata Edina i drugih.

Ovo je veoma važno za dalje demokratske procese u zemlji, povjerenje građana u policijsko-pravosudni sistem i, konačno, evropski put BiH. Tvrdim da je takve slučajeve ubistva moguće rasvijetliti ukoliko postoji spremnost onih koji rade na njima. Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, to ne učine, građani u ovoj zemlji mogu očekivati dalje usložnjavanje sigurnosne situacije, ličnu nesigurnost a ubice (nalogodavci i izvršioci) će dobiti poruku da mogu nastaviti ubijati bez da za to odgovaraju. Nadam se da do toga neće doći.