Optužili Trojku
76

Poslanici SDA u Skupštini BPK Goražde tvrde da je izgradnja tunela Hranjen dovedena u pitanje

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici SDA u Skupštini BPK Goražde tvrde da je vladajuća koalicija u Goraždu i kompromisna politika Trojke i HDZ-a na račun Bošnjaka dovela u pitanje projekat izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde i tunela Hranjen.
"Nedopustivo je da vlast u BPK Goražde godinu dana građane dezinformiše o napretku i bržoj dinamici rada na izgradnji tunela Hranjen, a da Vlada BPK Goražde sakrije informaciju da su radovi prekinuti i da su svi radnici povučeni na druga gradilišta u mjesecu januaru 2024", kazali su, između ostalog na pres konferenciji.

Tvrde da je aktuelna parlamentarna većina to pokušala prikriti i na sjednici kantonalne skupštine kada je predložila neustavne i nezakonite izmjene i dopune Zakona o šumama BPK-a Goražde.

"Iza ovog prijedloga su se htjele sakriti neizvršene obaveze Vlade BPK-a Goražde preuzete u vezi sa pretvorbom poljoprivrednog i šumskog zemljišta, te osiguranju potrebne dokumentacije za izgradnju brze ceste, a sve na način da se usvajanjem ovih izmjena i dopuna ošteti budžet Vlade BPK-a u iznosu oko 356.307,31 KM, na ime uplate od strane JP Autoceste F BiH", smatraju u SDA.

Dodaju da su Autoceste Federacije BiH dopisom obavijestile Vladu BPK da se prekidaju aktivnosti na realizaciji izgradnje brze ceste Hrenovica – Hranjen – Goražde. U SDA smatraju nedopustivim takvo ponašanje direktora Autocesta Denisa Lasića kojeg su optužili da opstruira projekat jer nije u interesu HDZ-a.

"Da li su se ovako rješavali problemi kada je u pitanju brza cesta Lašva-Nević Polje-Travnik ili Mostar-Široki Brijeg, sigurno nisu, jer tamo sadržaj ovakvog pisma ne smije otići, jer su tamo "gospodari života" kadrovi HDZ-a", ističu u SDA.

Podsjećaju da je SDA pokrenula izgradnju ovog strateškog projekta i da je u svom mandatu obezbjedila 140 miliona KM za njegovu realizaciju, a da se stiče dojam kako aktuelna Vlada F BiH želi obustaviti projekat i novce preusmjeriti u druge projekte kao rezultat snishodljivog odnosa prema HDZ-u koji u kantonima, gdje je na vlasti, uspješno i brzo gradi autoputeve i brze ceste.

"Ko plaća cijenu? Nažalost, građani BPK-a Goražde koji su taoci nesposobne vlasti, isti su se do sad naslušali puno obećanja, a vidjeli malo realizacije", zaključili su, između stalog na presu Kluba poslanika SDA.