Regija
8

Advokat porodice Đinđić za Klix.ba: Odgovornih za ubistva u Srbiji ima i u današnjem vrhu države

Razgovarao: Faruk Vele
Rajko Danilović: Otkriti nalogodavce ubistva Đinđića (Foto: Blic)
Rajko Danilović: Otkriti nalogodavce ubistva Đinđića (Foto: Blic)
Dr. Rajko Danilović, advokat porodice ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji je bh. javnosti poznat kao branilac u montiranom postupku protiv Alije Izetbegovića i ostalih 1983. godine, kazao je u razgovoru za Klix.ba da je Srbija istragama o ubistvima koje je naručio bivši predsjednik Savezne Republike (SR) Jugoslavije Slobodan Milošević demontira ostatke režima bivšeg šefa države koji su opstali do danas, 14 godina nakon njegovog pada i osam godina od smrti.

Podsjetimo, ovih dana se završava obimna istraga o političkim ubistvima koja su obilježila vladavinu Slobodana Miloševića. Na listi su slučajevi počevši od ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića, pokušaj atentata na Vuka Draškovića... Danilović ističe da je sve što se dešava u vezi s istragom Miloševićevih ubistava "iznenadilo i sve u Srbiji, ali i regiji".

"Iznenadilo nas je sve to, iako smo naslučivali da iza mnogih ubistava koja imaju političku pozadinu, stoji Milošević. Da je ustvari jedan dio službi bezbjednosti obavljao te prljave poslove za njega. Međutim, to su bila nagađanja, govorkanja, šaputanja... Nije se znalo ništa konkretno. Međutim, sad se najavljuje da su neka služba bezbjednosti, ili neki dijelovi te službe, istraživali ili nastavili s ispitivanjem svakog pojedinog slučaja. Dakle, došlo do saznanja da iza toga stoje Milošević i njegova kamarila, on posebno, te da je svoje političke sporove sa neprijatnim ljudima za njega rješavao tako što ih je fizički uklanjao", kazao je Danilović za Klix.ba

Srbija da se očisti

Dodaje kao je da "moramo biti malo strpljivi i sačekati da nadležni organi države Srbije izađu sa svojim rezultatima i pruže dokaze".

"To je već razgradnja tog Miloševićevog tiranskog aparata, i to se događa u Srbiji. U Srbiji se ponovo pokreću neka pitanja koja su se naslućivala i ranije. Nije bilo sigurno da su takva. Kao što je politička pozadina ubistva Zorana Đinđića", govori on.

Prema njegovim riječima, otkrivanje istine o neriješenim ubistvima u Srbiji je ne samo zahtjev Parlamenta Evrope, već i uopće Evrope i evropskih političkih snaga.

"Ne može se ući u Evropu sa takvom prošlošću. Dok se Srbija ne opere i ne očisti. Dokle se stiglo, ne možemo da ocijenimo, dokle će stići, to ćemo vidjeti. Uglavnom krenulo je", stav je Danilovića.

Na pitanje šta očekuje kad je riječ otkrivanju pozadine slučaja Đinđić, što se, također, najavljuje, Dailović iznosi očekivanja:

"Ko je podstakao to ubistvo, ko je stajao iza njega? To je tipično političko ubistvo, to je likvidacija političke naravi. Ne mogu za to biti odgovorni samo izvršioci koji jesu dio kriminalnog klana, a dijelom kriminalizirane grupe Jedinice za specijalne operacije (JSO). Morao je neko tu biti organizovan, stajati iza toga, finansirati to. Krenulo se u istraživanje i ako se oformi ta komisija, a izgleda da će tako biti, to će potaknuti taj posao. Treba uzeti u obzir i tužioce, BIA-u i policiju. Bez tog aparata to nije moguće završiti", smatra Danilović.

Đinđić je stradao jer je uveo Srbiju u Evropu

Vjeruje da je napokon i atmosfera u Srbiji dovoljno sazrela da se dozna puna istina o Đinđiću.

"Pitanje je koje snage i faktori, unutarnjih i spoljni, okolni su naručili ubistvo. Đinđić je stradao jer je uveo Srbiju u Evropu. To je očigledno nekim političkim snagama smetalo. Treba vidjeti kome i ko se u to umiješao na taj jedini mogući način za likvidaciju", stav je Danilovića.

Na pitanje da li je neko iz postojećih centara moći i političkog vrha Srbije, također, odgovoran za ubistva u Srbiji, jer je nemali broj njih imao važnu ulogu i u Miloševićevom režimu, dodaje:

"Bit će naravno posljedica, ima umiješanih, ima ljudi koji su u tome učestvovali, koji su to podržavali, tako da će i za njih biti posljedica, da li policijskih, krivično-pravnih, moralnih... To je sada pitanje, otom-potom".

Osvrćući se na saznanja da kraci slučaja Đinđić vode i prema regiji, pa čak i BiH, Danilović je kazao da je za takve ocjene prerano.

"Ako je to tačno da ti krakovi idu i prema BiH, ne bih se iznenadio. Ko zna šta ćemo još otkriti", naglasio je.

Također, nije želio dovoditi slučaj ubistva tjelohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, Rada Rakonjca, sa početkom otkrivanja istine o političkim ubistvima.

"Ne zna se ni ko je izvršilac. Nije još otkriveno, ali u tom pravcu se ide", tvrdi on.