BiH
4

Više temperature doprinose smirivanju klizišta, ali država mora spriječiti njihovo širenje

Piše: N. J.
Rast temperatura trebao bi doprinijeti smirivanju brojnih klizišta koja su u proteklim danima aktivirana usljed katastrofalnih poplava u našoj zemlji, rekao je za Klix.ba geolog Elmedin Selimović.

Pojasnio je kako se usljed viših temperatura isušuju tijela klizišta što je veoma bitno kako bi se ona zaustavila.

"Nakon ovoga je sasvim jasno da su neophodne preventivne mjere u vidu drenažnih kanala koji će sprečavati da voda puni tijelo klizišta, zatim potrebno je ukloniti zemljanu masu sa već aktiviranih klizišta, izgraditi šipove, ili potporne konstrukcije tamo gdje je potrebno itd. Naravno, nigdje te mjere neće biti iste, već će biti u skladu sa potrebama na terenu", kazao je naš sagovornik.

Dodao je kako je osnovni uzrok aktiviranja klizišta bio povećan nivo podzemnih voda, odnosno čak i preljevanje vode na padinama.

"Tamo gdje je zemljani sloj bio deblji, ili gdje je veća padina, aktivirano klizište je donosilo veće štete. Država možda nije spremna u kratkom roku sanirati sva klizišta, ali je zato potrebno odrediti prioritete i djelovati kako se klizišta ne bi širila i donijela veće štete. Osnovno je zatvoriti pukotine u zemlji, kako bi se pri novim padavinama spriječilo punjenje tijela klizišta vodom", ocjenjuje Selimović.