{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci upozoravaju na klizišta: I najmanja pukotina prima vodu što izaziva pomjeranje tla

19.5.2014. u 12:16
64
30
Stručnjaci upozoravaju na klizišta: I najmanja pukotina prima vodu što izaziva pomjeranje tla
64
Stručnjaci upozoravaju na klizišta: I najmanja pukotina prima vodu što izaziva pomjeranje tla
Na području BiH aktivirano je više od 2.000 klizišta, a svakog trena se javljaju nova. Velike količine padavine ubrzale su proces pomjeranja tla i zbog toga se pokreću velike količine zemljišta. Također, zbog prezasićenosti zemlje vodom, i klizišta koja trenutno miruju mogla bi se pokrenuti.
"Mi inače na području BiH imamo klizišta koja se aktiviraju periodično i očekivati da će tako biti i narednih godina bez obzira na poplave i vremenske nepogode. No, ovo sada je ogromna količina, imamo veliki broj klizišta, ali ih je potrebno kvalificirati, odnosno utvrditi koja od njih su manja i ne predstavljaju opasnost za ljude i imovinu, a koja su velika i mogu ugroziti živote. Pomjeranje tla ide pomalo, no sad se to narušilo i kreće brzo u velikim količinama", rekao je za naš portal ekspert Zlatko Langof, profesor geologije.

Kada je u pitanju područje KS, trenutno geometri snimaju stanje na području Svraka, općina Vogošća, a nakon toga će se vršiti mjerenja kako bi se utvrdili koji dijelovi klizišta stagniraju a koji su još aktivni, da bi mještani tog naselja mogli znati kada će se vratiti svojim kućama.

"Prvo je potrebno sve kvalificirati i posmatrati da li se ta klizišta šire ili ne, jer sada i najmanja pukotina prima vodu što izaziva dodatno pomjeranje tla. To se sada mora spriječiti. Kada su u pitanju putne komunikacije koje su zatrpane klizištima, potrebno je postaviti betonske kutije koje mogu spriječiti daljnje obrušavanje na ceste i uraditi drenažu", rekao je Langof.

Također, potrebno je materijal koji se čisti gurati prema klizištu, a ne na suprotnu stranu jer se tako sprječava novo odlamanje ili urušavanje zemlje.

No, veliki problem predstavljaju i objekti koji su izgrađeni na područjima koja nisu predviđena za gradnju. Nestabilno tlo svakako ugrožava živote i objekte, a ove padavine dodatno su pogoršale situaciju.

"Iako su tu možda klizišta bila prije 100 godina to i dalje nije potpuno sigurno mjesto za gradnju jer može doći do ponovnog aktiviranja. Za naselje Svrake je jasno da je neuvjetno za gradnju. Stručnjaci su izradili studiju stabilnosti tla na području KS koju bi graditelji trebali ispoštovati, kao i upute stručnjaka", rekao je Langof.

U područjima koja su najugroženija klizištima potrebno je pustiti stručnjake da rade svoje posao, osiguraju područje, izvrše posmatranja i tek kada utvrde da je sigurno i stabilno ljudi se mogu vratiti u svoje domove. Pozitivna vijest je što u narednom periodu nisu prognozirane padavine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: