BiH
7

Selimović: Historijska odluka bit će kada ovaj set usvoji i Dom naroda

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izražava zadovoljstvo što je zakone iz antikoruptivnog seta zakona nakon dvije godine parlamentarne rasprave konačno danas usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, rekao je danas novinarima Jasenko Selimović, predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Također, izrazio je uvjerenje da će ove antikoruptivne zakone usvojiti i Dom naroda Federalnog parlamenta odnosno da će u tom domu postojati politička spremnost političkih subjekata koji učestvuju u radu Domu naroda.

"Kada se to kompletira to će biti u principu jedna historijska odluka, historijsko glasanje Federalnog parlamenta", kaže Selimović.

Istakao je da današnje usvajanje antikoruptivnog seta zakona pokazuje da se trud, rad i upornost isplate.

"Izražavam žaljenje što ovi zakoni prije šest mjeseci nisu usvojeni, jer objektivno gledano zakoni su identični kao oni koji su bili u decembru u parlamentarnoj raspravi. Tada nije postojala politička volja onih koji su danas podržali zakone. Vjerovatno pod pritiskom međunarodne zajednice, a i protesta na ulicama da su druge političke partije podržale SDP-ov prijedlog, odnosno koncept antikorutivnih zakona na kojem SDP insistira gotovo deset godina", kazao je Jasenko Selimović, predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Poslanici su danas na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta većinom glasova usvojili prijedloge zakona o dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i Prijedlog zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona FBiH.