{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selfie na glasačkom mjestu? Evo šta o tome misli CIK BiH

10.10.2014. u 13:14
33
53
Selfie na glasačkom mjestu? Evo šta o tome misli CIK BiH
33
Selfie na glasačkom mjestu? Evo šta o tome misli CIK BiH
Fotografisanje glasačkih listića nije nikakva novost i toga će bez sumnje biti i na ovim izborima u BiH koji se održavaju u nedjelju, 12. oktobra.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To što Centralna izborna komisija BiH nije našla načina da takvo što spriječi, odnosno to što Izborni zakon BiH takvo što ne sprečava, ostavlja prostora za zloupotrebe.

Nije nikakva tajna da se u ranijim izbornim ciklusima događala kupovina glasova, između ostalog, i na način da glasač fotografiše svoj listić kao dokaz za koga je glasao, a nakon toga dobije novac od tog kandidata ili stranke.

U krajnjem slučaju, ukoliko želite i popularni selfie na biračkom mjestu, možete to napraviti, jer vam ni po jednom propisu to nije zabranjeno. No, pitali smo Centralnu izbornu komisiju za konačan stav o ovim stvarima.

"Ne smije biti ometanja izbornog procesa i u skladu sa Izbornim zakonom BiH glasanje je tajno. U Izbornom zakonu konkretno nema takve norme, ali naravno da nije poželjno da se bilo šta takvo radi. Kada uđete u kabinu to je vaša privatna stvar, vi tamo glasate. Ne može se kontrolisati da li je neko fotografisao glasački listić ili nije", kaže za Klix.ba Maksida Pirić, portparolka CIK-a.

Izborni zakon uz sve svoje manjkavosti ima i ovu, a nadležni očito ne idu ili ne žele ići u korak s vremenom i stvoriti preduvjet da se zloupotrebe glasanja na ovaj način izbjegnu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: