Kantonalni sud Tuzla
125

Selektor biciklističke reprezentacije BiH optužen za ratni zločin

Piše: D. Brkić
Hajrudin Trle (Foto: Arhiv)
Hajrudin Trle (Foto: Arhiv)
Dugogodišnji selektor biciklističke reprezentacije BiH i legenda ovog sporta Hajrudin Trle (56) iz Tuzle, optužen je da je kao pripadnik Armije R BiH počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u aprilu 1993. godine.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla, koju je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je Trle u aprilu 1993. godine, u rejonu Banj Brda na planini Majevica, kao pripadnik Armije R BiH prišao većem broju zaroboljenih pripadnika Vojske RS, koji su bili postrojeni i da je tom prilikom ubio Dragu Stevanovića, u kojeg je pucao iz automatskog naoružanja u prisustvu drugih zarobljenika.

"Optuženog se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije prema ratnim zarobljenicima, lišio života zarobljenika, a da je prema drugim zarobljenicima, koji su prisustvovali ubistvu, nečovječno postupao", navodi glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla Admir Arnautović.

Sud BiH je u januaru 2012. godine vođenje krivičnog postupka prenio na Kantonalno tužilaštvo TK koje je provelo istragu i podiglo optužnicu.