{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštićena svjedokinja govorila o ubistvima u Trusinama

F
1.10.2012. u 20:06
0
Zaštićena svjedokinja govorila o ubistvima u Trusinama
0
Zaštićena svjedokinja govorila o ubistvima u Trusinama
Na suđenju šestorici nekadašnjih vojnika Armije BiH (ABiH), zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su joj u selu Trusina kod Konjica ubijeni sin i suprug, javio je BIRN-Justice Report.
Svjedočeći pod pseudonimom S, ona je ispričala da je u jutarnjima satima 16. aprila 1993. u selu čula žestoku pucnjavu.

Ubrzo je, kako je kazala, njenoj kući došao Ivan Drljo i obavijestio je kako mu je rečeno da neki ljudi moraju sa njim poći, među kojima je i njen sin.

“Samo su još Željka Blaževića našli, te su njih trojica krenuli. Moj sin je tužno gledao prema nama. Ubijen je u zaseoku Gaj”, ispričala je svjedokinja S, koja je svjedočila iz posebne prostorije.

Ona je dodala da su potom u njenu kuću upali nepoznati vojnici koji su tražili zlato i novac, a onda ih istjerali. Ispričala je da su vojnici njoj i nekolicini komšija naredili kuda da idu selom i da je, dok su išli, jedan od vojnika ubio Antu Drlju.

“On je bio mrtav, a supruga Kata je plakala. Neko govori: ‘Dokrajči ih!’ I još je neko pucao”, prisjetila se svjedokinja i kazala da je nakon toga vidjela i svog supruga mrtvog.

Kako je rekla, vojnici su žene i djecu potom zatvorili u jednu kuću, dodavši kako je ona Trusinu napustila dan poslije napada.

Za napad na selo Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima ABiH.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda “Zulfikar”, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici ovog odreda, a Hakalović vojnik brigade “Neretvica”.

Nakon saslušanja svjedokinje, branilac Kadrija Kolić je tražio puštanje iz pritvora njegovog klijenta Hakalovića, te “povlačenje optužnice”.

Tužiteljica Vesna Budimir je navela da će se Tužilaštvo o ovome izjasniti nakon “saslušanja zaštićenog svjedoka E”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar, kada bi trebao biti saslušan zaštićeni svjedok E.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: