Sjednica kolegija
108

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH iduće sedmice o imenovanju novih sekretara

Klix.ba
Kolegij Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarat će iduće sedmice o imenovanju novih sekretara državnog organa zakonodavne vlasti.

Za četvrtak, 28. mart 2019. godine, zakazana je sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Taj dan za istim stolom naći će se predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i njegovi zamjenici Dragan Čović i Nikola Špirić, kao i predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Kao sedma tačka dnevnog reda navedene su konsultacije o imenovanju sekretara domova i sekretara Zajedničke službe. Inače, na poziciji sekretara Zastupničkog doma PSBiH nalazi se kadar HDZ-a Marin Vukoja, dok se na poziciji sekretara Zajedničke službe PSBiH nalazi kadar SBB-a Kenan Vehabović.

Kako saznajemo, HDZ namjerava zadržati poziciju sekretara Zastupničkog doma PSBiH, dok SDA namjerava uzeti poziciju sekretara Zajedničke službe PSBiH. Još uvijek nije poznato koga će ove stranke predložiti na pozicije sekretara.

Riječ je o važnim državnim funkcijama s obzirom na to da sekretari rukovode stručnim službama u državnom organu zakonodavne vlasti, kao i procesima vezanim za zapošljavanje i unapređenje državnih službenika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Što se tiče SNSD-a, ova stranka već je preuzela poziciju sekretara Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na ovu funkciju 13. marta 2019. godine imenovana je Gordana Živković, bivša šefica kabineta Nikole Špirića za vrijeme dok je obnašao dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Informacija Ureda agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Baralija protiv Bosne i Hercegovine". Riječ je o tužbi koju je podnijela Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Članovi Kolegija oba doma PSBiH razmatrat će i Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Kako smo ranije pisali sredinom decembra 2017. godine, istekao je mandat svim članovima Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda glasi "Razmatranje obavještenja o statusu mandata (iz 2016., 2017., 2018. i 2019. godine) imenovanih zvaničnika čija su imenovanja i raspisivanje javnih konkursa za imenovanja u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i utvrđivanje Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, utvrđivanje Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za imenovanje pet članova Ureda za razmatranje žalbi filijale u Sarajevu, utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta, utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za izbor jednog člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta iz srpskog naroda i utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za imenovanje Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine.