BiH
0

Šefovi država BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije potpisuju ICMP-ovu deklaraciju o nestalim osobama

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisat će deklaraciju koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pod nazivom “Deklaracija o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava”.

Ceremonija potpisivanja će se održati u Vijećnici Grada Mostara u petak, 29. augusta, 2014. godine, od 11 do 13 sati.

Ova Deklaracija za cilj ima isticanje primarne odgovornosti državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih i u potrebi da se osigura usklađenost primijenjenih mehanizama i metoda sa standardima ljudskih prava i principima vladavine zakona.

Pored toga, Deklaracija teži da osigura trajno poštovanje prava članova porodica nestalih i mogućnost da preživjeli i civilno društvo također mogu ostvariti pristup informacijama o sudbini nestalih osoba, mjestom na kome se nalaze, kao i okolnostima nestanka.

Da bi unaprijedila ove principe i doprinijela njihovoj široj primjeni, ova Deklaracija predstavlja otvoreni instrument, a prvi potpisnici pozivaju i ohrabruju druge da im se pridruže. Deklaracija ne vodi ka ukidanju niti zamjeni postojećih međunarodnih instrumenata koji se odnose na nestale osobe, već teži da dopuni i dodatno doprinese mogućnostima i odredbama tih instrumenata.

U preambuli Deklaracije naglašava se kako je obaveza države da rješava pitanje osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potiče iz principa koji štite dostojanstvo i ljudska prava svih osoba.

Prihvatajući činjenicu da mnoge osobe nestale usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava neće biti pronađene žive, Deklaracija ograničava područje primjene na te nestale osobe.

Deklaracija se osvrće i na specifične potrebe preživjelih, sa ciljem da se okonča neizvjesnost sudbine nestalih osoba te kako bi se osiguralo da se nepravde iz prošlosti rješavaju putem odgovornih i pravičnih institucija.

Član 1) definira odgovornost Države, a član 2) poštivanje prava preživjelih. U tu svrhu, član 3) poziva na osnivanje učinkovitih domaćih institucija. Član 4) ističe potrebu za regionalnom i međunarodnom saradnjom. Član 5) predviđa da sve mjere moraju biti u skladu sa zahtjevima koje nameće poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona, uključujući i zahtjeve krivičnopravnog sistema. Član 6) odnosi se na potrebu utvrđivanja okolnosti nestanka i na pitanje nekažnjavanja. Član 7) ističe ulogu pravosudnih institucija, a član 8) zakonodavstva. U zaključnim odredbama, Deklaracija definira Međunarodnu komisiju za nestale osobe kao mjesto pohrane originalnog dokumenta, saopćeno je iz ICMP-a.