BiH
34

Izetbegović, Nikolić, Vujanović i Josipović danas u Mostaru potpisuju ICMP-jevu Deklaraciju

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisat će danas deklaraciju koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pod nazivom "Deklaracija o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava".

Ceremonija potpisivanja će biti održana u Vijećnici Grada Mostara danas od 11 do 13 sati.

Ova Deklaracija za cilj ima isticanje primarne odgovornosti državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih i u potrebi da se osigura usklađenost primijenjenih mehanizama i metoda sa standardima ljudskih prava i principima vladavine zakona.

Pored toga, Deklaracija teži da osigura trajno poštovanje prava članova porodica nestalih i mogućnost da preživjeli i civilno društvo također mogu ostvariti pristup informacijama o sudbini nestalih osoba, mjestom na kome se nalaze, kao i okolnostima nestanka.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozdravio je to što će šefovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH danas u Mostaru potpisati deklaraciju, čiji je cilj da se podstakne uspješni dovršetak procesa traženja osoba nestalih u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije.

Gostujći na Televiziji Federacije BiH, Nikolić je rekao da je veliki gest na jednom mesjtu okupiti države, koje su imale u svojim redovima krivce i čiji su građani među nestalima.

"To konačno treba da pokrenemo, kao lokomotiva koja treba da krene", kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije smatra da se proces traženja nestalih osoba do sada odvijao parcijalno, pri čemu su se ove države međusobno optuživale za skrivanje masovnih grobnica i postojanje logora.

"Očigledno je da smo jedni drugima nanijeli mnogo zla. Taj teret je kao okovi koji stalno nosite i nikako da ih skinete", ocijenio je Nikolić, dodavši da svi potpisnici deklaracije treba da iskreno uđu u proces traženja nestalih osoba.