BiH
0

Josipović: Pitanje nestalih Hrvatska može riješiti samo u saradnji sa Srbijom i BiH

Anadolija
Ivo Josipović (Foto: ICMP)
Ivo Josipović (Foto: ICMP)
Mi imamo i moralnu i pravnu obavezu da okončamo neizvjesnost porodica nestalih osoba i umanjimo njihovu bol, kazao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatske Ivo Josipović prilikom potpisivanja Deklaracije o nestalim, na koju su danas svoj potpis stavili i lideri BiH, Srbije i Crne Gore, javlja Anadolija.

Kako je kazao, njegove misli, a vjeruje i misli svih drugih, suosjećaju sa porodicama nestalih.

"Pitanje nestalih osoba je, prije svega, humanitarno pitanje koje uključuje pravo na život i nepovredivost slobode pojedinca, kao i pravo obitelji da sazna istinu o sudbini svojih najmilijih. Pitanje nestalih osoba je pitanje istine i pravde", pojasnio je Josipović.

Prema njegovim riječima, strašna brojka od skoro 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale na području bivše Jugoslavije, stalno opominje i obvezuje na puni angažman.

Josipović je podsjetio da se u Hrvatskoj još uvijek traga za 1.628 građana nestalih tokom Domovinskog rata.

"Rješenje sudbine nestalih osoba možemo pronaći samo punom suradnjom u najvećoj mjeri sa Republikom Srbijom, ali i BiH", kazao je Josipović.

Naglasio je da se pristup pitanju nestalih osoba posljednjih desetljeća značajno promijenio te izrazio želju da potpisivanje Deklaracije bude novi, važni korak u naporima koji se čine da se pronađe svaka nestala osoba.