{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolić u Mostaru: Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim

A
29.8.2014. u 13:27
3
3
Nikolić u Mostaru: Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim
3
Nikolić u Mostaru: Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim
Tomislav Nikolić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Danas možemo reći da smo postigli značajne rezultate u utvrđivanju sudbina nestalih lica, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon potpisivanja Deklaracije o traženju nestalih u Mostaru, javlja Anadolija.
"Više od dvije decenije naše građane i našu budućnost opterećuje rasvjetljavanje sudbine nestalih tokom ratova devedesetih godina na području bivše Jugoslavije. Danas možemo reći da smo postigli značajne rezultate u utvrđivanju sudbine nestalih lica", poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, rad na rješavanju ovog problema je kompleksan i dugotrajan.

"Problem nestalih lica predstavlja veoma osjetljivo humanitarno pitanje i zahtijeva odgovoran, kontinuiran i sistematičan pristup i saradnju svih relevantnih subjekata, država, međunarodnih organizacija, civilnog društva i udruženja nestalih", poručio je Nikolić.

Kako je kazao, svaka žrtva, svaka porodica nestalog lica, bez obzira na nacionalnost, vjeru, jezik i druga svojstva, zavređuje nepristrasan i odgovoran odnos svih relevantnih subjekata nadležnih za utvrđivanje sudbine nestalih.

"Republika Srbija će nastaviti da savjesno i odgovorno pristupa rješavanju ovog pitanja, svjesna da protok vremena ne smije da umanji, već naprotiv, pojača naše napore u pravcu sveobuhvatnog rješavanja teškog nasljeđa prošlosti. Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima, niti od zahtjeva da se procesuiraju i sankcionišu odgovorni", kazao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je naglasio kako je njegova zemlja "partner svima, svakome ko želi da podstakne regionalnu saradnju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: