BiH
31

Porodice nestalih osoba: Nemojte zaboraviti naše najmilije, otkrijte gdje su grobnice

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Međunarodni dan nestalih osoba koji se obilježava danas, porodice nestelih iz naše zemlje, ali i iz drugih zemalja, još jednom su poslale poruke u kojima traže da se vlade, ali i svi oni koji mogu doprinijeti pronalasku njihovih najmilijih, snažnije uključe u proces traganja za njima.

Ratni sukobi devedesetih godina prošlog vijeka u BiH odnijeli su mnoge živote. Brojne porodice u BiH još uvijek ne znaju gdje su njihovi očevi, sinovi, kćeri...Tačnije, u BiH se još uvijek traga za oko 8.000 nestalih osoba. Njihova tijela su nakon toliko godina najvjerovatnije još uvijek u masovnim ili pojedinačnim grobnicama ,čije lokacije se još uvijek skrivaju.

Šefovi država BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore jučer su u Mostaru potpisali Deklaraciju čije donošenje je inicirala Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), a porodice nestalih se nadaju da je to dodatna garancija da će vlade i države učiniti dodatne napore da se i preostale nestale osobe pronađu.

Klaudija Kuljuh, šefica kabineta direktora za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe, novinarima je danas u Sarajevu kazala da je na ovaj dan namjera ICMP-a i drugih organizacija koje se bave ovom problematikom, zajedno sa porodicama, da skrenu još jednom pažnju na problem nestalih.

"Potpisivanje Deklaracije jučer u Mostaru je pokazalo da su države u regionu spremne da nastave sa ovim procesom. U BiH je nakon rata bilo 30.000 nestalih, do sada ih je pronađeno više od 22.000. Taj procenat pronađenih jeste velik, pogotovo ako uzmete u obzir druge države u Europi, ali i svijetu. To jeste uspjeh vlasti u BiH, kao i vlasti u državama regiona. Međutim, ako imate na umu da se još uvijek traga za oko 8.000 osoba i ako uzmete u obzir njihove srodnike koji ih traže, onda dolazite do cifre da je oko 100.000 osoba u BiH još uvijek pogođeno ovim problemom", kazala je Kuljuh.

Neke od porodica u regionu i BiH više od 22 godine tragaju za svojim najmilijima, što ostavlja duboke traume. Iz ICMP-a, ali i iz udruženja porodica nestalih osoba, pozivaju sve koji imaju informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska ovih osoba da ih saopće nadležnima.

Kuljuh vjeruje da jučer potpisana Deklaracija neće ostati samo slovo na papiru.

"Ono što Deklaraciju čini bitnom je to da su porodice dobile još jedan mehanizam sigurnosti da će se sa procesom traženja nestalih. Nakon toliko godina porodice je naprosto strah da će se njihov problem početi zaboravljati, zato im je ova Deklaracija bitna", ocijenila je Kuljuh.

Avdo Pervan, član Udruženja "Istina-Kalinovik 92" smatra da pri pronalasku nestalih još uvijek postoje opstrukcije, "kako domaćih vlasti, tako i međunarodnih organizacija".

"Još uvijek se kriju lokacije grobnica, ljudi koji znaju nešto o tome ne žele otkriti istinu, lokalne vlasti ne žele da se otkrije istina, jer i među lokalnim stanovništvom ima krivaca za smrt tih nestalih ljudi. Njima odgovara stanje ovakvo kakvo jeste", kaže Pervan.

On traga za šestero članova porodice Pervan i kaže da su svi ubijeni u selu Jelašac.

"Niko neće da kaže gdje se nalaze njihove kosti, a znaju svi. Svi to u Kalinoviku znaju", tvrdi Pervan, kojem su ranije pronađeni otac i još neki članovi porodice.

Pogotovo su teške situacije kada su članovi porodice na samrti, a nisu pronašli svoje najmilije. Naš sagovornik iz Udruženja "Istina-Kalinovik 92" nam priča kako u tom udruženju imaju ženu koja boluje od raka, moli da joj se otkrije lokacija gdje su zakopani njeni najmiliji, ali još uvijek nije dobila nijednu infrmaciju o njima.

Porodicama iz BiH se danas na Trgu Alija Izetbegović-Oslobođenje pridružila i grupa od 14 Iračanki, koje i same traže svoje nestale, a koje su u posjeti ICMP-u.

Iračanke koje su prisustvovale obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu su različitih nacionalnosti, a uz pomoć ICMP-a su se okupile u organizaciju "Brod života" radi zajedničke potrage za svojim nestalim članovima porodica.

Dr. Safa Muslim sa juga Iraka, tačnije grada Basra, kaže da je njihova posjeta BiH i ICMP-u ujedno podrška porodicama nestalih, ali i prilika da nešto nauče iz iskustva ovdašnjeg stanovništva i institucija kako bi uspješnije došli do informacija koje će im otkriti gdje se kriju članovi njihovih porodica.

"Ja predstavljam jug Iraka i ono što vam mogu reći, a na osnovu do sada prikupljenih podataka, je to da mi tragamo za oko 55.000 nestalih u ovom trenutku. Među njima je oko 3.500 žena. Mi se također bavimo i problemom prisilno prognanih osoba, jer dio Iraka iz kojeg ja dolazim je posebno bio na meti prethodnog režima", objašnjava Muslim.

Porodice nestalih u BiH od vlasti traže da se ubrza proces pronalaska i identifikacije nestalih, da vlast na nivou BiH usvoji 30. august kao dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH i da se uključe u njegovo obilježavanje. Također, da vlasti sprovedu Zakon o nestalima u BiH u cilju osiguranja finansijskih i tehničkih uvjeta za obilježavanje 30. augusta, također se od vlasti u BiH,a naročito Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice traži da pripreme izvještaj o implementaciji Zakona o nestalima u proteklih 10 godina te da svakog 30. augusta podnesu godišnji izvještaj.