BiH
15

SDUBiH: Beograd se treba okrenuti suočavanju sa istinom

FENA
Zajedničko obilježavanje stradanja svih žrtava ratova na Balkanu, predstavljalo bi negiranje historijskih činjenica, saopćila je Socijaldemokratska unija BiH (SDU) povodom prijedloga srbijanskog premijera Aleksandra Vučića sa određivanje zajedničkog datuma za obilježavanje stradanja svih žrtava ratova na Balkanu.

Umjesto takvih prijedloga, SDUBiH smatra da bi se "Beograd trebao okrenuti suočavanju sa istinom o tome kako su njene policijske i vojne jedinice počinile genocid u Srebrenici po nalogu tadašnjeg političkog rukovodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem".

Iz te stranke također ističu da je od prijedloga srbijanskog premijera Alekasandra Vučića sramnija samo šutnja bh. političara.

  • Naviknuti na licemjernost srbijanskog premijera Aleksandra Vučića uopšte nas ne čudi prijedlog za određivanjem zajedničkog datuma za obilježavanje stradanja svih žrtava ratova na Balkanu. Izjednačavanje žrtve i zločinaca je jasan politički cilj koji Beograd provodi u svojoj vanjskoj politici u posljednjih 20 godina - smatra SDUBiH.

Također iz te stranke podsjećaju da činjenice koje je utvrdio Haaški Tribunal u procesima protiv kompletnog srbijanskog vojnog i političkog rukovodstva neumoljivo ukazuju na to da je Srbija odgovorna za agresiju na Hrvatsku i BiH.

  • Bježanje od odgovornosti neće eliminisati historijske činjenice, a politiziranje sa žrtvama predstavlja zaista sraman postupak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića - navodi SDUBiH.
SDU