BiH
65

Bakir Izetbegović: Vučićeva inicijativa je preuranjena i nedorečena

Piše: Er. M.
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je inicijativa srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se zajednički obilježi stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije preuranjena i nedorečena.

Izetbegović je istakao da njoj mora prethoditi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

"Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje sa istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i historijskih činjenica utvrđenih u tim presudama i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput inicijativa za održavanje referenduma o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva entiteta Republika Srpska", kazao je Izetbegović.

Dodao je da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid.

"Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila", zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, srbijanski premijer Aleksandar Vučić će na konferenciji o zapadnom Balkanu, a koja će se 27. ovog mjeseca održati u Beču, predložiti da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsjednik Vade Republike Hrvatske Zoran Milanović odbacio je u subotu prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

"Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome pripisujemo blagdane i žalovanja, niti će iko to nama", poručio je Milanović.

Sličnog stava je i kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci koji je nazvao neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavi zajedničkog dana sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

"To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje historije. Ne možemo izjednačiti one koji su poticali, organizirali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju", naveo je sinoć na društvenim mrežama Thaci, koji je i potpredsjednik kosovske vlade.