BiH
0

SDU Sarajevo: Nije bilo tuče na sjednici, Pećanac ima netačne informacije

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Nakon informacije da je na sjednici Kantonalnog odbora SDU BiH došlo do fizičkog nasrtaja na člana Kantonalnog odbora i Predsjedništva KO SDU BiH Sarajevo Bećira Bajramovića (Novo Sarajevo), kojeg je napao napao predsjednik OO SDUBiH Stari Grad Almedin Miladin i još uvijek nepoznate osobe, oglasio se i KO SDU Sarajevo.

"Iznenađeni smo i frapirani izjavama predsjednika SDUBIH Nermina Pećanca, o fizičkim obračunima na sjednici KO SDU Sarajevo. Kako i od koga je predsjedniku Pećancu dostavljena lažna informacija o fizičkim obračunima, nije nam jasno jer nije bio prisutan. Interesantno je i to da je saopćenje predsjednika Pećanca upućeno javnosti dok je sjednica bila još na početku, a ista je završena tek oko 22 sata", navode u saopćenju.

Izuzev verbalnih, nikakvih fizičkih kontakata, a kamoli tuče, nije bilo na sjednici Kantonalnog odbora SDU Sarajevo. S obzirom da je, sada već bivši član Predsjedništva KO Sarajevo Bećir Bajramović, samovoljno napustio sjednicu, u holu je bilo naglašene verbalne komunikacije između njega i prozvanoga Miladina, ali nikakvih fizičkih kontakata nije bilo, što mogu potvrditi i lica koja su u javnom saopćenju predsjednika karakterizirana kao nepoznata, a radi se o članovima KO Sarajevo, koji su se zatekli u holu ispred sale, Emir Džaferagić, Ivan Grgić i Drago Jurić, navode u saopćenju.

"Pitamo se zašto predsjedniku stranke treba da javnost obmanjuje s nečim što se nije desilo. Posebno razočarenje leži u činjenici da predsjednik SDUBIH i ministar MUP-a KS, iako uredno pozvan, i kao jedan od inicijatora za održavanje sjednice Kantonalnog odbora Sarajevo, nije došao na sjednicu, kao ni na jednu sjednicu kantonalnih organa do sada. Sjednici je od 39 članova kantonalnog odbora prisustvovalo 27 članova. Sjednici su prisustvovali predsjednici/predstavnici sedam, od osam, općinskih organizacija SDU iz Kantona Sarajevo.

Na sjednici su podržani zaključci sa hitne sjednice Predsjedništva SDUBIH od 15.08.2013. godine, te su ispred KO SDU Sarajevo predloženi i kandidati za budućeg predsjednika SDUBiH. Jednoglasnom odlukom, KO SDU Sarajevo za predsjednika SDUBiH kandidirao je prof. dr. Ivu Komšića i Miru Lazovića. Na insistiranje člana kantonalnog odbora, koji je ujedno i savjetnik ministra u MUP-u KS, na glasanju je bio i prijedlog da se za kandidata SDUBiH delegira i aktuelni predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac, iako to nije moguće u skladu sa aktuelnim Statutom SDUBiH. Bez obzira na to predsjedavajući na sjednici Zijad Bradić, stavio je na glasanje i kandidaturu za predsjednika SDUBiH Nermina Pećanca. Pećanac je dobio jedan glas, dok su svi ostali članovi kantonalnog odbora bili suzdržani ili protiv. Na sjednici su jednoglasno predloženi i kandidati za potpredsjednike i članove Predsjedništva SDUBiH. Između ostalih to su doc.dr. Elmir Sadiković, Darko Ružić, Goran Crnogorac, Stjepan Kljuić, Slavko Dragičević, Nermin Pećanac, prof. dr. Meliha Lekić, Eso Piknjač, Mirjana Deak, Drago Jurić, Ivana Grgić, Selma Lučkin, Haris Hrvo, Amila Pandžić, Elmir Velić, Sinanović Elmir i Mira Jurić", navode u KO SDU Sarajevo.

S Obzirom da je u prethodnom periodu član Predsjedništva KO SDU Sarajevo Bećir Bajramović, iznosio niz neistina, paušalne, neutemeljene i tendenciozne informacije, čime je vršio opstrukciju i širio neistine unutar članstva SDU u Sarajevu ali i šire, te problematizirao donesene odluke Predsjedništva KO SDU Sarajevo, Kantonalni odbor je, uz dva glasa protiv i dva suzdržana glasa, razriješioBećira Bajramovića sa pozicije člana Predsjedništva KO SDU Sarajevo, dodaje se u saopćenju.

"Na sjednici je data jednoglasna podrška svim aktivnostima koje je u prethodnom periodu vodio predsjednik KO SDU Sarajevo, Emir Zlatar i konstatirano je da nije bilo nikakvih samovoljnih odluka ili zloupotreba funkcije predsjednika KO SDU Sarajevo. Sve odluke i aktivnosti provođene su u skladu sa stavovima Predsjedništva KO SDU Sarajevo i općinskih organizacija SDU iz Sarajeva.

Na sjednici su osuđeni i odbačeni javni istupi i neutemeljene izjave, sada već samostalnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, Muje Hošića. Na sjednici je otvoren razgovor i informacija o najavljenim poskupljenjima iz oblasti komunalne privrede, zaprimljena od ministra Zlatka Petrovića, te je zaključeno da se sva ova pitanja otvore na predstojećoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je najmjerodavnija da donese smjernice i zaključke po ovom pitanju.

KO SDU Sarajevo stoji na stanovištu da nikakva spletkarenja, opstrukcije i diskreditacije uglednih pojedinaca i funkcionera SDUBiH, pritisci i prijetnje, bez obzira od koga dolazile, neće spriječiti održavanje zakazanog Kongresa SDUBiH", stoji u saopćenju SDU Sarajevo.

SDU