BiH
0

Predsjedništvo SDU pokreće inicijativu za smjenu Pećanca

FENA
SDU (Foto: Arhiv/Klix.ba)
SDU (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo SDU BiH pokrenut će inicijativu za smjenu aktuelnog predsjednika ove stranke Nermina Pećanca, a zbog kršenja svih odredaba Statuta SDU BiH koji definiraju ovlasti i kompetencije predsjednika SDU-a BiH, navedeno je u saopćenju pristiglom iz ove stranke.

Ovo je odlučeno na danas održanoj sjednici Predsjedništva stranke kojoj je prisustvovalo devet članova.

Pojašnjeno je da su na osnovu člana 51. Statuta SDU BiH, a zbog neprihvaćanja zahtjeva rukovodstva GO SDU BiH kao i zahtjeva sva tri podpredsjednika SDU BiH za održavanjem hitne sjednice, potpredsjednici Ivo Komšić, Miro Lazović i Slavko Dragičević, sazvali hitnu sjednicu Predsjedništva SDU BIH za danas.

"Sazivanje sjednice Predsjedništva i sjednice Glavnog odbora SDU za subotu, 28. septembra 2013., predstavljaju grubu manipulaciju i nestatutarno ponašanje predsjednika SDU BiH Nermina Pećanca. Sjednici Glavnog odbora trebala je prethoditi redovna sjednica Predsjedništva SDU BiH, na kojoj su trebali biti utvrđeni prijedlozi kandidata za funkcije i organe SDU BiH i obaviti raspravu o Nacrtu Statuta SDU BiH. Nikakav materijal prema članovima Predsjedništva po ovim pitanjima nije upućen, tako da sjednica nije ni održana, a predsjednik Pećanac je nastavio nestatutarno djelovati i mimo rukovodstva Glavnog odbora SDU BiH nelegalno sazvao sjednicu Glavnog odbora za subotu", navedeno je u saopćenju.

Stoga je, na hitnoj sjednici Predsjedništva SDU BiH, osim pokretanja inicijative za smjenu Pećanca, odlučeno da sjednica Glavnog odbora SDU BiH neće biti održana u subotu jer je njeno zakazivanje nestatutarno.

"Za ovu sjednicu Glavnog odbora SDU BiH, Predsjedništvo SDU BiH nije moglo utvrditi nikakve materijale, jer nisu dostavljeni članovima Predsjedništva na razmatranje. Samim tim Predsjedništvo SDU BiH nije moglo utvrditi prijedloge lista kandidiata za organe i funkcije SDU BiH, niti je moglo zauzeti bilo kakav stav o nacrtu novog Statuta SDU BiH", navedeno je u saopćenju.

Kada je u pitanju inicijativa za smjenu Pećanca, iz SDU BiH pojašnjavaju da prema članu 29. Statuta SDU BiH, predsjednik stranke nije organ stranke, već je organ Predsjedništvo SDU BiH.

"Predsjednik Pećanac je kolektivni organ Predsjedništva apsolutno podredio sebi i svojim ambicijama, čime je direktno prekršen ne samo Statut SDU BiH, već temeljni programski princip SDU BiH, a to je demokratski način rada i odlučivanja unutar stranke", pojašnjeno je.

Nadalje, iz SDU BiH tvrde da je Pećanac, od 27. aprila 2013. kada je GO SDU BiH donio odluku o sazivanju izbornog Kongresa SDU BiH, u kontinuitetu grubo kršio Statut SDUBiH.

"On je, mimo odluka Predsjedništva SDU BiH, samostalno nastupao u Vladi Kantona Sarajevo, dajući i povlačeći svoju ostavku u Vladi čime je unosio konfuziju u stranci i u javnosti te načinio ogromnu štetu stranci. Nadalje, mimo odluka Predsjedništva SDU BiH i GO SDU BiH je uspostavio novu koaliciju, tzv. Blok 14, što je direktno u suprotnosti sa Statutom SDU BiH te je svojim postupcima unutar stranke i javnim istupima narušio jedinstvo u SDU BiH, kao i ugled SDU BiH", navedeno je.

U saopćenju je istaknuto i da je Pećanac, koristeći poziciju predsjednika SDU BiIH i ministra MUP-a u Vladi Kantona Sarajevo, unio policijske metode u stranku, direktno i indirektno prijetio pojedinim članovima SDU BiH, a što je u suprotnosti sa svim praksama koje postoje u demokratskim organizacijama.

"Pećanac je u potpunosti ignorirao kantonalnu organizaciju Sarajevo, sve njene organe kao i sve njene odluke i zaključke koji su Statutom u direktnoj nadležnosti KO SDU Sarajevo, čime je napravio nesagledivu štetu, posebno prema onim općinskim organizacijama, koje su ostvarile najznačajniji rezultat na posljednjim lokalnim izborima 2012.", stoji u saopćenju.

Posljednja u nizu diskreditacija bila je njegovo javno saopćenje o nepostojećoj tuči na sjednici KO SDU Sarajevo, što je nezapamćena praksa u bilo kojoj političkoj organizaciji.

Iz stranke ga optužuju i da je pretvorio web stranice SDU BiH "u poligon za obračun s neistomišljenicima u stranci, kao i organima stranke, što je dovelo do unutrašnjih manipulacija, personalnih sukoba i razdora u stranci".

"Predsjedništvo SDU BiH odlučno je da ne dozvoli kršenje i derogiranje člana 52. Statuta SDU BiH, koji nije samo pravni paragraf, već temeljni programski princip na kojem je formirana SDU BiH. Po tom članu Statuta mandat predsjednika SDUBIH je ograničen na dva mandata od po dvije godine. Po isteku tok perioda, kandidat za predsjednika se bira iz reda drugih konstitutivnih naroda ili reda ostalih. Sasvim je jasno da Nermin Pećanac, koji je na funkciji predsjednika u SDU BiH od 2007., ni po jednoj Statutarnoj odredbi više ne može biti kandidat za predsjednika SDU BiH", saopćeno je.

Predsjedništvo stranke će, zbog svega navedenog i zbog "zloupotrebe funkcije ministra MUP-a KS za unutarstranačke obračune" pokrenuti inicijativu kod premijera Kantona Sarajevo za smjenu ministra MUP-a KS.

"Također, Predsjedništvo SDU BiH potvrđuje svoju odluku sa hitne sjednice od 15. augusta o isključenju Muje Hošića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i člana Predsjedništva SDU BiH", zaključeno je na sjednici.

U skladu sa članom 50. Statuta stranke donijeta je i odluka o raspuštanju OO SDU Ilidža i imenovanju povjereništva u sastavu: Salih Hondo i Amir Sabljica, navedeno je u saopćenju koje potpisuju Ivo Komšić, Miro Lazović, Slavko Dragičević, Elmir Sadiković, Meliha Lekić, Stjepan Kljuić, Emir Zlatar, Muazem Gerin i Refik Avdić.