BiH
8

Predsjedništvo SDU BiH nastavit će aktivnosti u skladu sa statutom

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije BiH sazvalo je konferenciju za medije povodom, kako tvrde, nestatutarnog održavanja sjednice glavnog odbora stranke i nestatutarnog djelovanja bivšeg predsjednika Nermina Pećanca. Konferenciji su prisustvovali i predsjednici općinskih organizacija te vijećnici i zastupnici na svim nivoima širom BiH.

Sekretar kantonalne organizacije SDU BiH u Kantonu Sarajevo, Zijad Bradić, naveo je kako su se u proteklom periodu, putem različitih saopćenja, vodile različite aktivnosti pod direktnom kontrolom sada već bivšeg predsjednika SDU BiH, Nermina Pećanca.

"Iza tih nestatutarnih i sramnih saopćenja ne stoji nijedan zvanični politički organ stranke, niti ukupno članstvo SDU BiH, osim Pećanca i nekoliko njegovih pojedinaca. Niz uvreda na nacionalnom osnovu i dovođenje u pitanje ličnog integriteta pojedinih članova predsjedništva stranke te nacionalni i šovinistički ispadi su samo neke od aktivnosti kojima su se služili u proteklom periodu, a sve pod parolom borbe protiv kriminala i korupcije. Sva ta saopćenja imala su samo jedan cilj – obmanu članstva i javnosti, sa jasnom tendencijom raskola i narušavanja ugleda stranke", rekao je Bradić.

Potpredsjednik SDU BiH, Slavko Dragićević, naveo je kako je iz članstva brisan na nelegalan i nestatutaran način na skupu održanom 19. oktobra, samo zbog toga što se zalagao za statutaran rad stranke. Dodao je i da je, otkako je Pećanac na funkciji predsjednika, iz stranke otišao veliki broj nebošnjačkih članova, a da je on brisan iz evidencije zajedno sa osnivačima stranke.

Profesorica Meliha Lekić navela je kako je SDU BiH politička opcija spremna da prihvati sve različitosti bh. društva te da smatraju da su različitosti prednost, a ne nedostatak bh. društva. Zbog toga istupe Pećanca smatra krajnje neprimjerenim.

Miro Lazović, vršilac dužnosti predsjednika stranke, najavio je kako će predsjedništvo kongresne aktivnosti nastaviti u skladu sa statutom te izabrati nove organe.

Povodom posljednjeg nelegalnog i nestatutarnog održavanja sjednice Glavnog odbora SDU BiH, predsjednici općinskih organizacija, vijećnici i zastupnici stranke potpisali su kako ne prihvataju nezakonit rad stranke koji je kulminirao nestatutarnom sjednicom 19. oktobra, te su svi zaključci sa tog skupa ništavni, a punu podršku daju predsjedništvu SDU BiH, kao legalnom organu.

Poštivat će i provoditi samo akte koje je parafirao v. d. predsjednika Miro Lazović i ovjerio pečatom predsjedništva stranke. Također, odbijaju bilo kakvo učestvovanje u daljim aktivnostima Nermina Pećanca.

Jedini kongres stranke na kojem će učestvovati je onaj koji je sazvan u skladu sa statutom, a za koji je materijale pripremilo predsjedništvo stranke. Poštovat će samo odluke i zaključke koje parafira i pečatom ovjeri predsjednik Glavnog odbora stranke, Darko Ružić, a od predsjedništva zahtijevaju da pokrene sudski postupak kojim će se tražiti pravna zaštita i utvrđivanje odgovornosti za nastalu situaciju u stranci.