Prijedlog ustroja Grada
166

SDU: Mostar treba proglasiti glavnim gradom Federacije BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Darko Ružić, predsjednik Glavnog odbora SDU, Miro Lazović, potpredsjednik i Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Darko Ružić, predsjednik Glavnog odbora SDU, Miro Lazović, potpredsjednik i Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Socijaldemokratska unija BiH predstavila je principe po pitanju ustroja Grada Mostara. Tom prilikom iznijeli su stav kako Mostar treba proglasiti glavnim gradom Federacije BiH.

U predstojećim ustavnim promjenama u FBiH, u SDU-u smatraju kako Mostar treba urediti kao Grad u čijem bi sastavu bile tri multietničke općine, a njihove granice ne bi išle duž rijeke Neretve, već bi bile ustrojene po principu stvaranja multietničkih općina, obuhvatajući obje obale Neretve.

"Pitanje Grada Mostara je od krucijalne važnosti za sve buduće razgovore o preustroju Federacije BiH. Mostar u sebi nosi mnoge enigme koje se nisu uspjele riješiti u proteklom periodu. Neki Mostar svojataju i daju izjave kako bi to trebao biti 'hrvatski stolni grad', što kod drugih izaziva jezu", kazao je potpredsjednik SDU BiH Miro Lazović.

Tri multietničke općine nosile bi nazive Mostar Sjever, Mostar Centar i Mostar Jug.

"Gradsko vijeće bi se sastojalo od jednakog broja vijećnika iz sve tri općine koji bi bili indirektno birani iz izabranih općinskih vijeća", dodao je Lazović.

Princip "jedan čovjek, jedan glas" u izboru gradonačelnika, tvrdi potpredsjednik SDU BiH, ne znači da će jedan konstitutivni narod biti majoriziran.

"Mostar ne smije ostati grad slučaj, podijeljen, niti se smiju nastaviti etničke tenzije, nepovjerenja i psihološke podjele", poručio je Lazović.

Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU Sarajevo, kaže kako Mostar treba biti stolni grad svih građana, a ne samo jednog konstitutivnog naroda.

"U razgovoru sa ljudima iz političkih stranaka, nevladinhih organizacija i građanima Mostara došli smo do zaključka da Mostar mora i treba ostati multietničan grad. Svaka podjela Mostara bi značila podjelu Federacije i države BiH", kazao je Zlatar.

On, između ostalog, kaže kako Mostar treba biti središte Parlamenta Federacije BiH, premijera Vlade FBiH, najmanje 50 posto ministarstava, predsjednika FBiH te njegovih zamjenika.

U SDU-u su istakli i, kako kažu, neprincipijelnost u donošenju amandmana na Ustav FBiH, koji se tiču tog grada.

"Većinu amandmana su donijeli visoki predstavnici u BiH. Vrlo malo je njih koji su doneseni kao izraz zajedničke volje parlamenta. Jedan amandman definira da se gradske cjeline u kontekstu Ustava FBiH mogu formirati tamo gdje postoje dvije ili više općina. Drugi amandman Mostar definira kao jedinstvenu teritoriju i kao općinu. Ta dva amandmana su u direktnoj suprotnosti", kaže Zlatar.

Iz SDU-a tvde kako su među gradskim vijećnicima Mostara naišli na pozitivne komentare povodom iznesenih principa po pitanju ustroja Grada Mostara.