Šta kažu stranke i građani
0

Može li Mostar biti glavni grad FBiH?

Anadolija
Mostar (Foto: Anadolija)
Mostar (Foto: Anadolija)
Nakon što je Socijaldemokratska unija (SDU) u javnosti istupila s idejom da bi rješenje za Mostar moglo biti to da grad na Neretvi dobije status glavnog grada Federacije Bosne i Hercegovine, novinari agencije Anadolija (AA) istraživali su šta može donijeti navedena inicijativa.

Očekivano, naišli smo na različita mišljenja koja je teško pomiriti.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović tvrdi kako je ideja SDU-a interesanta, te da "daje mogućnost da se oko nje povedu političke rasprave".

Novi ton životu u gradu

"Stav SDA je jasan. Mi želimo da grad Mostar pripada svim Mostarcima, da nijedan narod u njemu nema dominaciju i spremni smo da razgovaramo oko te inicijative da grad Mostar bude glavni grad Federacije BiH. To bi, zaista, moglo dati jedan novi ton životu u samom gradu Mostaru. Držim da je, pored ostalih inicijativa koje dolaze od drugih političkih stranaka, ova inicijativa dobra za raspravu koja se vodi u pogledu drugačijeg preustroja cijele države BiH, pa time i samih entiteta", ističe Osmanović za agenciju Anadolija (AA).

S druge strane, potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Marinko Čavara vjeruje da "BiH ima puno prioritetnijih ustavnih promjena, ali i savršeno ustavno uređenje po kojem je Sarajevo središnji i glavni grad Federacije BiH i države BiH".

"Čini se da je to nova ideja, koja nije za odbaciti, ali koja bi možda trebala da skrene pozornost s ovih neophodnih ustavnih reformi kao što je presuda u slučaju 'Sejdić-Finci', kao što je reorganizacija Federacije BiH", rekao je Čavara, ocjenjujući da bi ustavne reforme morale voditi ka evropskim integracijama i stvaranju normalnog stanja u FBiH.

On smatra da i Sarajevo "treba urediti da on bude po mjeri svih naroda i građana".

Slavica Josipović, članica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) i predsjednica Kluba HDZ1990 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, tvrdi da Mostar treba biti uređen kao i drugi bh. gradovi.

Pitanje riješiti Izbornim zakonom

"Što se tiče Grada Mostara, stav HDZ 1990 je taj da to pitanje treba riješiti Izbornim zakonom BiH. Očekujemo da će to ubrzo biti na Parlamentarnoj skupštini BiH i da se grad Mostar riješi kao i svaki drugi grad u BiH. Nas žalosti što je stanje u gradu Mostaru takvo kakvo jeste, posebno iz razloga što nisu održani izbori. Očekujemo vrlo brzo da će se postići dogovor između parlamentarnih stranaka koje čine općinska i gradsko vijeće grada Mostara", tvrdi Josipović za AA.

Upitana smatra li da bi Mostar mogao biti glavni grad Federacije, Josipović je izjavila da "Mostar ima svoje elemente za to kao i Banja Luka i Sarajevo".

"O tome će se svakako dogovarati na nivou BiH. Za nas je glavni grad BiH Sarajevo, glavni grad Federacije Sarajevo, o svim dobrim rješenjima treba razgovarati, ali tu tezu ne treba stavljati ispred onoga što je važnije. A važnije je da se riješi pitanje grada Mostara", istakla je Josipović.

Mirza Ustamujić iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) kazao kako njegova stranka još uvijek nije zauzela stav o ovom pitanju, te da je to stvar Predsjedništva SBB-a.

Glavni tajnik Hrvatske stranke prava (HSP) Željko Asić tvrdi da se njegova Hrvatska stranka prava (HSP) zalaže za promjenu Ustava na cijelom području BiH.

"U skladu s tim, mi i ne vidimo ova dva entiteta kao rješenje. Ali, u vremenu dok se to ne desi, s obzirom na opstrukcije iz Republike Srpske, Hrvatska stranka prava podržava da Mostar bude glavni grad Federacije BiH", rekao Asić.

On je dodao i to da bi, ako je Sarajevo glavni grad BiH, Banja Luka Republike Srpske (RS), logično bi bilo da "Mostar bude glavni grad Federacije BiH".

Otvaranje institucija kao velika šansa za Mostar

U slučaju da Mostar zaista bude glavni grad FBiH, sigurno će se povećati i prisustvo domaćih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskih predstavništava. Time se, tvrde upućeni, uistinu otvara perspektiva za Grad Mostar, središnjeg grada Hercegovine.

Grad Mostar kao glavni Grad FBiH bio bi sjedište Parlamenta FBIH, predsjednika FBiH i njegovih zamjenika, kao i sjedište Vlade FBiH, te najmanje 50 posto ministarstava. Ostala ministarstva mogu biti dislocirana (kao što su i danas) i u druge gradove u FBiH.

S druge strane, analitičari ukazuju da su već sjedišta nekih federalnih ministarstava, kao i još nekih javnih preduzeća i institucija, smještena u Mostaru. Štaviše, u Mostaru se održavaju i sjednice Vlade FBiH. No, sve to se nije mnogo odrazilo na položaj grada na Neretvi koji se već godinama nalazi u ćorsokaku. Napominju kako se problem Mostara može riješiti isključivo koncenzusom na nivou samog grada.

Mostar ne smije ostati grad slučaj

To se može zaključiti i iz istupa građana Mostara koji su o inicijativi da Mostar bude glavni grad Federacije BiH govorili za agenciju Anadolija.

"Iskreno, ne mislim ništa. Prestala sam razmišljati o gradu i dešavanjima, jer smo svi iscrpljeni političkim dešavanjima u i oko Mostara. Želim normalan grad s normalnim ljudima i da su djeca u njemu sretna", izjavila je Mostarka Maja Burić.

Emina Kebo tvrdi da prijedlog da Mostar bude glavni grad FBiH "nije loš".

"Posebno, što je njime predviđeno da Mostar bude podijeljen na tri multietničke općine. Mostar, definitivno, ne smije ostati grad slučaj", kazala je ona.

"Toliko je vremena potrošeno ne bi li se iznašlo rješenje za naš grad, ali, nažalost, pomaka nema. Mostar ne smije biti izoliran slučaj, niti se smiju više nastavljati etničke tenzije", izjavila je Almina Džiho.

Riješiti Mostar, pa onda i FBiH

Na konferenciji za novinare Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) prezentirano je rješenje pitanja statusa Grada Mostara u sklopu inicijative za promjenu Statuta Grada Mostara i predstojećih razgovora o preustroju Federacije BiH. Navedeno je da u predstojećim ustavnim promjenama u Federaciji BiH, između ostalih, stoji i prijedloga da Mostar treba proglasiti glavnim gradom Federacije BiH.

"Mostar bi trebalo proglasiti glavnim gradom Federacije BiH, to je četvrti princip SDUBiH", rekao je predsjednik SDU-a BiH Miro Lazović i dodao da bez rješavanja pitanja grada Mostara ne može biti ni preustroja FBiH.

Istakao je činjenicu da Grad Mostar već 20 godina nije samo politički podijeljen grad i žrtva različitih političkih stavova nego je "etnički i psihološki podijeljen".