|

Bez konkretnih rezultata o pitanju Statuta Grada Mostara

Bez konkretnih rezultata o pitanju Statuta Grada Mostara
0
F
FENA
23.1.2013. u 18:57
12
komentara
0

dijeljenja
Bez konkretnih rezultata o pitanju Statuta Grada Mostara Foto: Arhiv
Današnji trosatni sastanak u sjedištu OHR-a u Sarajevu, kada su nastavljeni pregovori političkih stranaka o pitanju izmjene Statuta Grada Mostara, završen je bez konkretnih rezultata.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Socijademokratske partije (SDP) BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, HDZ 1990, Stranke za BiH, Hrvatske stranke prava (HSP) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, a kako su ranije i najavili, sastanku nisu prisustvovali predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Aner Žuljević kazao je novinarima po završetku sastanka da se danas pokazalo da jedni svojim nedolaskom (SDA), jedni svojim dolaskom (HDZ) imaju zajednički cilj a to je da se u Mostaru ništa ne dogodi.

"Bilo koji prijedlog koji je bio ponuđen kao kompromisno rješenje naišao je na radikalan otpor HDZ-a i u SDP-u smo donijeli zaključak da ove dvije stranke koje već 14 godina imaju vlast opstruiraju proces, a pretpostavka je da oni između sebe vode paralelne dogovore", smatra Žuljević.

Žuljević se nada da će u budućnosti doći do kompromisa među strankama jer je to odgovornost onih koji se u Mostaru bave politikom i da to građani očekuju.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kazao je novinarima da su tri sata potrošena na razgovor o ingerencijama gradskih područja, a stav SBiH je da se ide ka decentralizaciji u Mostaru i jačanju gradskih područja. Dodao je i da podržala stav OHR-a i Vijeća za implementaciju mira (PIC).

OHR je predložio platformu koja predstavlja formiranje nekoliko multietničkih izbornih jednica koje su istovremeno i gradska područja koja se protežu preko Neretve, a predvidio je i da centralna zona neće biti izborna jedinica već će glasači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.

Neke stranke, ističe Jerlagić, imaju suprotne stavove, a OHR je danas pokušao relaksirati situaciju kako bi se došlo do rješenja u gradskim područjima, a onda bi se išlo prema izbornom procesu.

"Ovo je još jedna runda pregovora o Gradu Mostaru. Pregovori će se nastaviti i nadamo se da će se hitno donijeti rješenja koja će Mostar urediti i povesti prema razvoju", kazao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda, dodajući da postoji više prijedloga i incijativa, a prijedlog HDZ-a je da Mostar treba urediti kao i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno da to bude jedna izborna jedinica.

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar Armin Aličić je naveo da se na sastanku razgovaralo o razvoju Mostara i kako to realizirati. Postoje dva principa, a to su decentralizirani i centralizirani razvoj, ali najviše se razgovaralo o tehničkim razradama dok će se prijedlozi stranaka 'opismeniti' bez optuživanja jednih i drugih.

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je također da se razgovaralo o gradskim područjima, a prijedlog njegove stranke je da se formira više multinacionalnih gradskih područja preko Neretve, a spremni su i na decentralizaciju.

Na kraju je rečeno da će političke partije u roku od sedam dana OHR-u dostaviti pismene prijedloge o pitanju Mostara koji se tiču implementacije presude Ustavnog suda BiH i izmjena Statuta Grada Mostara.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...