"To nam je glavni cilj"
0

OHR traži kompromis za Mostar

SRNA
Roderick Moore
Roderick Moore
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore izjavio je da OHR radi sa političkih strankama kako bi pronašao neki kompromis za rješenje problema u Mostaru.

"To nam je glavni cilj", rekao je Mur nakon današnjeg sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

On je istakao da cijeni doprinos Čovića i da se nada da će biti pronađen kompromis.

Lider HDZ-a BiH nije htio dati izjavu u vezi sa mostarskim problemom i o razgovoru sa Mooreom.

Moore je, osim sa Čovićem, danas razgovarao i sa mostarskim muftijom Seidom Smajkićem, a sutra će imati sastanke sa predstavnicima ostalih političkih stranaka.

Iz OHR-a ranije je saopšteno da će Moore prenijeti očekivanja Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira da lideri svih stranaka napuste maksimalističke stavove u pregovorima i prihvate kompromisne dogovore koji će koristiti svim stranama i, najvažnije, okončati trenutni zastoj i omogućiti zaštitu interesa i dobrobiti građana Mostara.

Prvi zamjenik visokog predstavnika, nakon razgovara sa Čovićem, očekuje da će se uskoro sastati i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Kada su u pitanju pregovori o provođenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa Mostarom, mišljenja i pozicije su i dalje različiti.

Iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 podsjetili su da je njihov stav da Mostar bude jedna izborna jedinica.

"Jedinstveni smo u stavu da se, kada je riječ o osiguranju provođenja izbornog procesa u Mostaru, kuća mora graditi od temelja, a ne od krova kako je to dodvoravajući se određenim političkim opcijama započeo OHR", saopšteno je danas iz HDZ-a.

Oni zahtijevaju od svih učesnika razgovora da svoje prijedloge u pismenoj formi dostave Kancelariji visokog predstavnika, kako bi se o njima mogla voditi konstruktivna rasprava.

SDA traži podjelu Mostara na šest opština. Narodna stranka "Radom za boljitak" predložila je reformu kroz tri izborne jedinice koje bi bile multietničke, a tom rješenju je blizak i SDP BiH.

OHR je dao smjernice da se rješenje traži kroz tri gradska područja, odnosno tri izborne jedinice koje bi bile multietničke.

U Mostaru i dalje nije usvojen gradski budžet zbog čega gradu prijeti finansijski kolaps. Mostar je jedini grad u BiH u kome nisu održani lokalni izbori 2012. godine, jer nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o ispravljanju nejednakosti u gradskim izbornim jedinicama.