BiH
0

SDS ukazuje na kriminal u "Šumama RS-a"

FENA
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić ocijenio je danas da će rukovodstvo “Šuma RS” i vladajući SNSD kad-tad odgovarati za kriminal počinjen u tom javnom preduzeću.

Na konferenciji za novinare je rekao da “Šume RS” godinama nisu uplaćivale sredstva za prostu reprodukciju u budžet RS-a, što znači, kaže, da su imale povlašteni položaj.

"Ta su sredstva krčmili na nezakonit način", naveo je Stanić.

Sada je, kaže, vlastodršcima potrebno da prikriju kriminal koji je počinjen ovim sredstvima da bi se amnestirala odgovornosti grupe funkcionera SNSD-a koji su počinili organizovani kriminal u "Šumama RS-a“, s Neđom Ilićem na čelu, koji, smatra, nije vrh te nezakonite piramide u SNSD-u.

Stanić, koji je član SDS-ovog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo, kaže da se otvara pitanje ko je odobrio da se obaveze prema budžetu RS-a ne plaćaju, te pita “nije li to potvrda o selektivnom funkcioniranju Poreske uprave i ko će odgovarati za kriminal koji je očegledno činjen uz prešutnu saglasnost Ministarstva finansija i Poreske uprave”.

"Rješenje za ovaj kriminal Ministarstvo finansija i Poreska uprava vide u retroaktivnom čišćenju bilansa 'Šuma RS-a" kaže Stanić.

Pita i kako će "Šume" naplatiti dug od 40 miliona KM od fiktivnih firmi iz perioda vladavine Neđe Ilića te ko će odgovarati za kriminal od 40 miliona KM i kakvi će bilansi “Šuma” biti kad se otpišu ova nenaplativa sredstva.

Kada je u pitanju Poreska uprava, na čijem čelu je Zora Vidović, “koja vrši nezakonite nabavke u spomenutoj upravi”, kazao je da ova uprava nema kapacitet da riješi nagomilana potraživanja, gdje najznačajnije mjesto zauzimaju dugovi javnih preduzeća, bolnica, domova zdravlja, preduzeća kupljenih u stečaju i preduzeća tajkuna iz vladajuće stranke.

"Poslije izjave direktorice Poreske uprave, da će dug od 50 miliona KM 'Šuma RS-a" biti skinut s potraživanja bez prethodne uplate tih sredstava u budžet RS-a i bez adekvatne kontrole utroška tih sredstava, u svakoj normalnoj zemlji direktorica bi za prethodno nečinjenje i zbog te izjave trebala da podnese ostavku", dodao je on.

S druge strane, Milan Kovač, poslanik SNSD-a u Skupštini RS-a i bivši član Nadzornog odbora "Šuma RS-a“, tvrdi da nisu tačne tvdnje SDS-a, ali opet i potvrđuje da godinama nisu uplaćivale sredstva za prostu reprodukciju u budžet RS-a.

"SDS pojma nema. Radi se o prostoj reprodukciji o kojima oni ništa ne znaju", kaže on, ali dodaje da je problem nastao jer u budžetu nije bila planirana pozicija za knjižene tih sredstava koja su izdvajana u “Šumama” i šumskim gazdinstvima.

Tvrdi da s tim sredstvima nije bilo malverzacija, da su te pare išle za pošumuljavanje i da je Vlada “sada sanirala situaciju”.

Međutim, priznaje zatim da je bilo ranije nezakonitosti u tom javnom preduzeću, čija su pojedina gazdinstva bila u velikim gubicima.

"Ti gubici nisu normalni, ali su realni, jer su se dešavali javašluci u pojedinim lokalnim gazdinstvima, jer prethodni menadžment nije znao organizirati preduzeće", kaže Kovač i navodi da je bivši menadžment i odgovoran za te javašluke.