BiH
5

Bosić: SNSD će s vlasti "srušiti" narod zbog lošeg osmogodišnjeg rada

FENA
Mladen Bosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će biti "srušen“ s vlasti od naroda u Republici Srpskoj (RS) na sljedećim izborima, zbog loših rezultata osmogodišnje vladavine, izjavio je u nedjelju lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

On je tim riječima odgovorio na tvrdnje SNSD-a da opozicija u RS-u, u saradnji s nekim medijima i predstavnicima međunarodne zajednice, proizvode straha i osjećaj da u RS-u ništa ne valja.

Bosić navodi da SNSD nema odgovor na pitanja zašto je u RS-u sve više nezaposlenih, zašto su najmanje penzije, zašto je siromaštvo sve veće, te da u nedostatku tih odgovora pokušavaju "raznim teorijama zavjere da stvore utisak da svi rade na rušenju RS, na čemu SDS nikako ne može raditi“.

"Takve tvrdnje samo pokazuju nemoć i nedostatak odgovora SNSD-a na aktuelna pitanja građana", naveo je predsjednik SDS-a i ukazao da je RS, pod vlašću SNSD-a, postala "zavisnik“ od zaduživanja, kratkoročnih i dugoročnih kredita, a da se nije ulagalo u bitne sektore, otvaranje novih radnih mjesta i invesicije, koje se iz RS sele u Federaciju BiH (FBiH).

Postavio je i pitanje vladujućim iz kojih sredstava će vraćati uzete kredite, navodeći da "aktuelna vlast radi protiv budućnosti RS“.

Kao potpuno netačne odbacio je tvrdnje SNSD-a da SDS finansiraju stranci.

Bosić u narednoj godini očekuje da dođe do promjena u RS-u te da se otvori mogućnost optimizma i budućnosti za sljedeće generacije, ali uvjet za to je promjena aktulene vlast.

"Građani će procjenjivati da li će krenuti ovim putem koji su gledali u proteklih osam godina ili će tražiti nove ljude koji nisu opterećeni kriminalom i korupcijom, te tražiti duboke reforme i nove ideje", dodao je Bosić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ocijenio je da i predstavnici HDZ-a i SNSD-a potvrđuju da je između te dvije stranke "zapelo“ oko potrošnje šest miliona KM i da je to razlog za neusvajanje državnog budžeta, kao i to da li će poslovni prostor kupiti "od jednog ili drugog kuma“ u Mostaru ili u Banju Luci.

"To je situacija koja otkriva svu grotesktnost odnosa u BiH. To je do kraja razgolitilo stvari i pokazalo da se radi o čisto ličnim, a ne interesima ljudi i države", smatra Bosić.

Ističući da on ne zna da li će SNSD i HDZBiH napraviti dogovor, dodao je da pretpostavlja da će SNSD morati pristati na razne "ustupke i ucjene, očekujući da bi se usvajanjem budžeta BiH mogao dobiti kredit MMF-a kako bi pokrpili rupe i u budžetu RS“.

Napominje da je SNSD već napravio određene ustupke u budžetu BiH, povećanjem sredstava za Tužilaštvo i Sud BiH, čime se bori za njihov dalji razvoj, umjesto za vraćanjem nadležnosti u oblasti pravosuđa na entitete.

On je dodao i da je vlast na svim nivoima u BiH "isisala" sve moguće rezerve iz svih fondova te da je još preostao novac od "Elektroprenosa BiH“, koji će, umjesto u razvoj elektroenergetske mreže u BiH biti utrošen za krpljenje "budžetskih rupa“.

Kazao je da pare na računu te kompanije pripadaju građanima BiH, te da se njima kao potrošačima treba i da vrate, a ne za finansiranje troškova iz budžeta na putovanja, automobile i druge slične rashode.