BiH
0

Bivši direktor Šuma RS i još 13 osoba oštetili preduzeće za više od 4 miliona KM

FENA
Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka podnijeli su danas izvještaj Okružnom tužilaštvu u tom gradu protiv bivšeg direktora Šume RS Neđe Ilića i još 13 osoba zbog sumnje da su oštetili to javno preduzeće za oko 4,3 miliona KM.

Glasnogovornica CJB Banja Luka Marija Markanović potvrdila je Feni, ne precizirajući osobe na koje se izvještaj odnosi, da su četiri osobe, od ukupno 14 prijavljenih tužilaštvu, osumnjičene da su izvršile krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Drugih deset osoba osumnjičeno je za krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje, a u periodu od 1.januara 2008. do 31.decembra 2012. godine na štetu "Šuma RS“ a.d. Sokolac.

Naime, tada direktor javnog preduzeća šumarstva "Šume RS“ a.d. Sokolac Neđo Ilić, zajedno s još trojicom izvršnih direktora, prekoračio je svoja ovlašćenja i suprotno aktima Nadzornog odbora zaključivali su ugovore s kupcima koja su imali neplaćena potraživanja prema javnom preduzeću iako sa njima nisu sačinili sporazume o reprogramu obaveza i pribavili bankarske garancije za postojeće obaveze čime su im omogućili sticanje imovinske koristi.

Također, direktor javnog preduzeća koji je odgovoran za zakonito poslovanje bio je upoznat o nezakonitom postupanju direktora šumskih gazdinstava, a nije ništa preduzeo usljed čega je nastupila ukupna šteta za "Šume RS“ a.d. Sokolac u iznosu od 4.371.743 KM, a čime se sumnjiče da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašTenja.

Markanović je rekla da je deset soba, u svojstvu rukovodilaca šumskih gazdinstava za isti period, postupalo suprotno odlukama Nadzornog odbora i isporučivali su drvne-šumske sortimente kupcima bez avansnih uplata i osiguranih sredstava osiguranja (mjenica i bankarskih garancija) čime su svjesnim kršenjem propisa o poslovanju prouzrokovali spomenutu imovinsku štetu, počinivši krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje.