Privreda
1

Kovačević: Vlast je znala šta se dešava u Birču i mora snositi odgovornost

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Besmisleno je tvrditi da ćete premjestiti neki sud zbog određene odluke koju je donio", izjavio je danas potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić, komentirajući optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun suda u Bijeljini zbog rješenja o izvršenju u slučaju “Birač”.

O aferi “Birač” danas je na zajedničkoj pres-konferenciji govorio i šef SDS-ovog resornog odbora za privredu Slaviša Kovačević, ističući da je vlast SNSD-a znala šta se dešava i stoga mora snositi odgovornost za posljedice koje su nanesene RS-u.

Problemi i zloupotrebe u toj zvorničkoj fabrici, kaže, bile su poznate svim SNSD-ovim vladama kontinuiteta, a da je tako, obrazložio je, govori podatak da je Investiciono-razvojna banka RS u više navrata odobravala kredite “Birču”, kao i reprograme poreskih obaveza, te davala električnu energiju po povlaštenim cijenama, a prošle godine odobrila i novi reprogram poreskih obaveza.

"Obaveza Vlade RS-a je bila da pošalje kontrolne organe i da ustanove šta se dešava, a kontrolni organi u ovom slučaju su zatajili", tvrdi on.

Stoga, konstatira, nema opravdanja za tvrdnje vlasti RS-a da nisu znali šta se dešava u “Birču”, u koju su litvanski vlasnici došli u vrijeme prvog mandata tadašnjeg premijera Milorada Dodika.

Kovačević podsjeća da su još neke kompanije, iz Slovenije, u vezi s ulaganjem u RiTE Ugljevik, kao i “Čez” u vezi s RiTE Gacko podnijele tužbene, oštetne zahtjeve, protiv RS.

"RS se stoga nalazi pred finansijskim slomom, a za to je odgovorna aktuelna i ranije vlade SNSD-a zbog čega ih pozivamo da se što prije povuku s političke scene i na taj način poboljšaju stanje u RS", rekao je Kovačević.

Iznio je i primjedbe zbog činjenice da Vlada RS-a i resorno ministarstvo nisu realizirali podsticaje za izvoznike iz RS.