{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS: Sto dana Vlade RS - 100 promašaja

Piše: G. D./Klix.ba
28.3.2015. u 13:33
9
47
SDS: Sto dana Vlade RS - 100 promašaja
9
SDS: Sto dana Vlade RS - 100 promašaja
Konferencija za medije SDA-a (Foto: Klix.ba)
Stručni tim Srpske demokratske stranke, kojeg čine Nenad Stevandić, Milenko Stanić, Predrag Jović i Slaviša Kovačević, analizirao je sto dana rada Vlade RS i došao do zaključka da taj period može da se opiše sintagmom - sto promašaja.
Stevandić, Stanić, Jović i Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare nabrojali su samo neke od tih promašaja.

"Ekonomska politika RS definisana je u pet prioritetnih ciljeva. Jedan od njih je i privredni rast u ovoj godini. Međutim, već sada vidimo da nema rasta stope privrednog razvoja i da su svi parametri agregatne potražnje negativni. Također, došlo je i do pada BDP-a u prvom kvartalu, kao i do pada u trgovini na malo. Visok je i pad uvoza i izvoza, a broj nezaposlenih raste", rekao je Stanić.

On je dodao da se nakon formiranja odbora za reformu javne uprave, što je još jedan od zadataka ekonomske politike za 2015. godinu, nije ništa uradilo. Fiskalna konsolidacija, kao treći programski cilj Vlade RS, dovela je do urušavanja finansijskog sektora.

"Vlada RS budžetske praznine pokriva emisijama obveznica na domaće tržište. Već sada znamo da će u aprilu, maju i junu doći do novih emisija trezorskih zapisa. Nije bilo rasterećenja realnog sektora, nije došlo do reformi i ova vlada mora biti smijenjena", smatra Stanić.

Kovačević tvrdi da Vlada RS nije spremna za suštinske reforme, obrazlažući to činjenicom da se ne otvaraju nova radna mjesta i da nije došlo do reindustrijalizacije u RS.

"Industrija u RS je sve gora i gora, a to najbolje dokazuju svakodnevni štrajkovi. Struja je poskupjela, konkretnih mjera za oporavak privrede nema, elektro preduzeća posluju katastrofalno, skupe i promašene investicije koštale su nas ogromnih para", istakao je Kovačević.

Jović se osvrnuo na stanje u poljoprivredi, tvrdeći da podsticaji za 2014. godinu, u iznosu od 22 miliona maraka, još uvijek nisu isplaćeni, podsjećajući da još uvijek nije donesen Zakon o podsticajima.

"Sredstva za pomoć poplavljenima još uvije nisu isplaćena, sredstva za uginulu stoku također. Spora je sanacija nasipa, a projekat za drinski nasip nije ni počeo. Duplo manji je broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u odnosu na 2013. godinu. Ministarstvo poljoprivrede dvije godine dobija negativan revizorski izvještaj, a po svemu sudeći i treći će biti takav", smatra Jović.

Stevandić je dodao da je Vlada RS pogrešno postavila prioritete i pogrešno definisala sistem zaduživanja, što je dovelo do sadašnje situacije.

"Umjesto 30.000 plastenika, na kojima bi moglo biti otvoreno isto toliko radnih mjesta, Vlada RS je odlučila da finansira uvozne lobije. Povećala je penziju za tri posto, ali je odmah zatim povećala struju za deset posto. Da li onda možemo govoriti o suštinskom povećanju penzija", pita Stevandić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: