|

Govedarica: Vlada Željke Cvijanović je sama sebe osudila na propast

Govedarica: Vlada Željke Cvijanović je sama sebe osudila na propast
0
F
FENA
4.1.2015. u 11:39
13
komentara
0

dijeljenja
Govedarica: Vlada Željke Cvijanović je sama sebe osudila na propast Vukota Govedarica (Foto: SRNA)
Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da novoizabrana Vlada RS-a neće dočekati kraj mandata, te da nijednu odluku samostalno ne donosi nijedan ministar, već predsjednik RS-a Milorad Dodik.
Govedarica je uvjeren da je usvajanjem budžeta RS-a "vlada Željke Cvijanović sama sebe osudila na propast".

"Ta vlada će biti meta predsjednika RS-a koji će je okriviti za loše vođenje RS-a, a s druge strane on je taj koji upravlja Vladom i nijedan od ministara nema nikakvu vrstu autonomije u odlučivanju. I to je jako opasno za RS", tvrdi Govedarica u izjavi za Agenciju Fena.

Upozorava da su obaveze po osnovu otplate zaduženja RS-a prošle godine dostigle rekordne iznose, što je samo kulminacija devetogodišnje loše SNSD-ove vladavine.

"Od kako postoji RS, to je bila godina najvećih obaveza po osnovu otplate tih dugova u jednoj godini", rekao je Govedarica, podsjetivši da je Republika Srpska lani morao da otplati kreditna zaduženja u iznosu od 564 miliona KM.

"Ako se zna da su izvorni prihodi RS-a iznosili milijardu i 540 milion KM, onda je potpuno jasno da je RS u veoma teškoj situaciji", rekao je Govedarica i dodao da je na tekuću potrošnju otišao također rekordni iznos dosad, od 615 miliona KM.

Stoga ocjenjuje da su građani RS-a prošle godine imali dvije velike nepogode, jednu vremensku, velike poplave, i drugu u koju ih je uvela vlast, a to su ogromna kreditna zaduženja koja nisu bila usmjerena u razvoj RS-a.

"Ta zaduženja Replici Srpskoj ne daju da diše", smatra Govedarica.

I dok se na prvu vremensku nepogodu postavlja pitanje koliko se moglo utjecati da se spriječe velike štete, za drugu je, po njegovoj ocjeni, kriva vlast.

Podsjeća da je 2010. godine, kada je slična vremenska nepogoda zadesila RS, Narodna skupština odobrila kredit od oko 100 miliona KM za nove nasipe, sanaciju i prevenciju od poplava, ali ti poslovi, kako je naveo, očigledno nisu realizirani.

"Nove poplave, 2014.godine, su stoga građane zadesile nespremne", konstatirao je Govedarica.

On je u izjavi za Agenciju Fena upozorio i da se u ovoj godini nastavlja politika zaduženja aktuelne vlasti, iako su rate otplate već uzetih kredita nešto manje nego u 2014.godini.

"Budžetske rupe se krpe iz novih kredita, inostranih i domaćih, emisijama trezorskih zapisa i obveznica", rekao je Govedarica.

Podsjetio je da u 2014. godini Narodna skupština RS-a nije razmatrala informaciju o izvršenju budžeta za proteklu godinu, kao i polugodišnji izvještaj, ali poslanici nisu dobili na uvid ni podatak o stanju na računu posebnih namjena (escrow račun).
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...