BiH
0

U institucijama RS-a nova zapošljavanja samo uz saglasnost vlade

FENA
Vlada Republike Srpske razmatrala je danas podatke o radnicima zaposlenim u institucijama tog bh. entiteta, koji u 2015. godini stiču uslove za odlazak u penziju, te donijela odluku da institucije ne mogu zapošljavati radnike na upražnjena radna mjesta bez saglasnosti entitetske vlade.

S ciljem efikasnog provođenja Programa rada Vlade u narednom četvorogodišnjem periodu, a posebno Ekonomske politike za 2015. kao prvog dijela navedenog programa, Vlada RS-a je imenovala Tim za implementaciju Ekonomske politike za ovu godinu na čijem čelu se nalazi premijerka, a u sastav ovog tijela ušli su ministri čija će ministarstva nositi najveći dio posla u provođenju Ekonomske politike, koja je krajem decembra usvojena u Narodnoj skupštini RS-a.

Kako bi se u operativnom smislu sve predviđene aktivnosti provele brzo i efikasno, Vlada je danas, na radno-konsultativnoj sjedniciji, donijela odluke o formiranju dva radna tijela Vlade, i to: Odbora za reformu privrednog sistema RS i Odbora za reformu javnog sektora RS.

Navedenim odborima će rukovoditi potpredsjednici Vlade, a pored resornih ministara, u njihov sastav će ući i predstavnici socijalnih partnera - sindikata i poslovne zajednice, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Kada je riječ o Odboru za reformu privrednog sistema fokus rada bit će aktivnosti na donošenju i izmjeni propisa radi provođenja reforme privrednog sistema, suzbijanju sive ekonomije i mjerama u oblasti rada i zapošljavanja.

Odbor za reformu javnog sektora definisat će i koordinirati aktivnosti na provođenju reformi republičke i lokalne uprave, javnih preduzeća, zdravstvenog sektora i obrazovanja.

Kako bi se postigli ciljevi koji su definisanih u Ekonomskoj politici za 2015.godinu, Vlada će pristupiti donošenju ili izmjeni više od 30 zakona, donijeti četiri strategije i niz sektorskih politika i odgovorajućih podzakonskih akata.

Osnovni ciljevi su rasterećenje privrede i podizanje likvidnosti privrede, ograničenje javne potrošnje, stvaranje efikasnije i racionalnije javne uprave i javnog sektora u cjelini, podizanje nivoa odgovornosti u trošenju javnih sredstava i upravljanju javnim resursima i subjektima, pri čemu mjere racionalizacije neće uticati na obim prava korisnika, a istovremeno će imati za cilj podizanje kvaliteta usluga, navodi se u saopćenju Vlade RS-a.