BiH
0

Poslodavci i Vlada RS-a približili stavove o ekonomskoj politici

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca dijelom su 'približili' stavove s ministrom finansija RS-a Zoranom Tegeltijom o potrebi rasterećnja privrede RS-a.

Socijalni partneri jučer nisu dali zeleno svjetlo na mjere ekonomske politike RS-a za 2015.godinu, koje je utvrdila entitetska vlada, a nakon današnjih razgovora predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić ističe da su na određni način 'približili' stavove.

-Dobili smo izvjesna obećanja da će Vlada RS-a učiniti sve što je moguće da udovolji našim zahtjevima za rasterećenje privrede, vezano za fiskalna i parafiskalna opterećenja - pojasnio je Đurić u izjavi novinarima.

Rasterećenje privrede osnovni je i uvjet poslovne zajednice, ali Đurić ne može reći koliko će to i biti prihvaćeno u entitetskoj vladi. Konkretan odgovor očekuje do kraja sedmice.

Privrednici traže i smanjenje poreza i doprinosa, te da bude povećan neoporezivi dio plaće.

Za predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS-a Predraga Zgonjanina važno je da u narednoj godini prioritet bude fiskalna konsolidacija, te domaća proizvodnja, a dobili su obećanje ministra finansija da će se na tome raditi u narednoj godini.

Kazao je i da postoje uvjeravanja Vlade RS-a da će se raditi na donošenju novog zakona o radu.

Da je na današnjim konsultacijama privrednika i ministra finansija Zorana Tegeltije postignut visoki stepen saglasnosti o prijedlozima ekonomske politike i budžeta RS-a za 2015., a o kojima će narednih dana raspravljati Narodna skupština RS-a, saopćeno je iz Ministarstva finansija.

Rukovodstvo Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca predočilo je i predalo ministru svoje komentare na predložene dokumente koje će Vlada još jednom razmotriti prije konačnog usvajanja budžeta i ekonomske politike.

"Vlada RS-a će nastaviti konsultacije radi donošenja što adekvatnijih rješenja koja bi trebala da za cilj imaju ekonomski razvoj, uz istovremeno poštovanje svih stečenih prava socijalnih kategorija i svih budžetskih korisnika", istakao je Tegeltija.

Vlada RS-a utvrdila je jučer po hitnom postupku prijedloge budžeta i ekonomske politike za 2015. godinu.

Budžetski okvir iznosi dvije milijarde i 33 miliona KM, dok ekonomska politika obuhvata mjere za oporavak privrede i novi privredni rast, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju, očuvanje socijalne sigurnosti i evropske integracije.