{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Socijalni partneri ne daju podršku prijedlogu budžeta RS-a

F
21.12.2014. u 15:30
3
23
Socijalni partneri ne daju podršku prijedlogu budžeta RS-a
3
Socijalni partneri ne daju podršku prijedlogu budžeta RS-a
Foto: SRNA
Budžet i ekonomska politika Republike Srpske (RS) za narednu godinu nisu danas dobili podršku socijalnih partnera.
Predstavnici Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata RS-a su nakon sastanka s premijerkom Željkom Cvijanović zasad uskratili podršku tim dokumentima, uz stav da ne odražavaju njihove zahtjeve.

"Nismo zadovoljni sa konkretizacijom naših prijedloga", potvrdio je u izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić ističući da su tražili mjere koje će rezultirati poboljšanjem privrednog ambijenta u RS.

Mjere na kojima već duže insisitiraju su, kazao je Đurić, rasterećenj privrede od fiskalnih i parafiskalnih nameta, povećanje neoporezivog dijela plaće te izmjene zakonske regulative koja bi osigurala povoljniji privredni ambijent.

Kazao je da očekuje još jedan razgovor u Vladi, te da se konkretnije uvaže zahtjevi poslovne zajednice, jer je u suprotnom upitna podrška Privredne komore budžetu i ekonomskoj politici RS-a za 2015.godinu.

I predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Predrag Zgonjanin također je izrazio nezadovoljstvo predloženim mjerama ekonomske politike, a nastojat će, kaže, da u narednim razgovorima pokušaju da izvrše određene izmjene tog dokumenta.

Zgonjanin kaže i da su iznenađeni da u ekonomskoj politici nije precizirano usvajanje novog zakona o radu u RS.

I za predsjednicu Saveza sindikata RS-a Ranku Mišić budžet i ekonomska politika ne održavaju stavove sindikalaca po pitanju prava radnika, koji nisu uspjeli da naplate svoje zarade, kao i da imaju „povezane“ doprinose.

"Ta rješenja ne vidimo u ekonomskoj politici, a to je jako važno za veliki broj radnika u RS" kazala je Mišić.

Sindikat ima zamjerku i na budžet zbog svega tri miliona KM predviđenih sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika.

I Mišić očekuje da se naredne sedmice održi još jedan sastanak s predstavnicima Vlade RS-a o ovim dokumentima, kako bi se došlo do rješenja kojima će ispoštovati prava radnika.

"Ukoliko Vlada RS-a ne prihvati naše zahtjeve kao sastavni dio ekonomske politike, bojim se da vrijeme koje dolazi neće biti dobro za građane i radnike RS", dodala je ona.

U Vladi RS-a u toku je sjednica o predloženom budžetu i ekonomskoj politici RS-a za 2015.godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: