BiH
0

SDS pokreće incijativu za nastavak konstituirajuće sjednice PSBiH

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pokrenula je inicijativu za nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Pošto su verifikovani mandati svim poslanicima Predstavničkog doma, prema Ustavu BiH ne postoji nijedna zakonska prepreka za nastavak konstituirajuće sjednice. Ustav ne propisuje potrebu postojanja definirane parlamentarne većine, kao uvjeta za izbor rukovodstva”, navodi SDS u dopisu za privremenog predsjedavajućeg PSBiH Adnana Bašića.

Očekuju da u najkraćem roku sazove nastavak te sjednice na kojem bi bilo izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma, te smatraju da bi se konstituiranjem Predstavničkog doma BiH stvorili realni uvjeti o otpočinjanju razgovora za formiranje Vijeća ministara i ostalih institucija BiH.

Lider SDS-a Mladen Bosić pozvao je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci sve domaće i strane aktere, prvenstveno, kako kaže, EU, na konstruktivan dijalog da bi se što prije riješila aktuelna kriza u BiH.

Iznio je i tvrdnju da je tu krizu dodatno produbio visoki predstavnik Valentin Inzko svojim “neutemeljenim i jednostranim optužbama” na račun RS-a u Vijeću sigurnosti UN-a.

Bosić se nada i da će Inzko “odustati” od poništavanja odluke o referendumu u RS-u, istakavši da su “upravo OHR i visoki predstavnici svojim jednostranim odlukama u proteklom periodu proizveli nestabilnost u BiH, uključujući i neobjektivan rad Suda i Tužilaštva BiH”.