{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Odluku o predsjedavajućem Vijeća ministara donijeti konsenzusom"

S
22.5.2011. u 13:45
0
24
"Odluku o predsjedavajućem Vijeća ministara donijeti konsenzusom"
0
"Odluku o predsjedavajućem Vijeća ministara donijeti konsenzusom"
Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je danas da je neophodno da Predsjedništvo BiH odluku o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH donese konsenzusom i da će bilo kakvo preglasavanje srpskog člana značiti namjerno blokiranje procesa konstituisanja institucija od strane druga dva člana Predsjedništva.
"Predloženi kandidat, pored stručnih, mora zadovoljiti i kriterijum rotacije koji predviđa da nominovan bude pripadnik hrvatskog naroda iza koga stoji većinska volja hrvatskog glasačkog tijela", navodi se u saopštenju.

Nakon formiranja rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, SDS očekuje da Predsjedništvo BiH, u skladu sa zakonom u roku od osam dana od dana konstituisanja Doma, predloži mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

SDS ističe da je odgovornost za dalje procese u BiH u rukama Predsjedništva BiH i apeluje na njegove članove da ne predlažu kandidate koji neće dobiti podršku u skupštinskoj proceduri, jer će time nepotrebno izgubiti vrijeme i stvoriti uslove za dalje produbljivanje krize.

SDS se zahvalila svim poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su podržali inicijativu ove stranke za formiranje skupštinskog rukovodstva i na taj način, kako se navodi, stvorili uslove za deblokadu formiranja vlasti na nivou BiH i pokazali da probleme mogu rješavati isključivo domaći politički predstavnici.

"Pozivamo sve stranke na uvažavanje međusobnih interesa i vraćanje kulture dijaloga i kompromisa u rješavanju spornih pitanja, u interesu oba entiteta i svih naroda i građana BiH. Krajnje je vrijeme da se politika okrene rješavanju egzistencijalnih problema građana, umjesto promovisanja neostvarivih ciljeva, zanemarujući interese drugih", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: