{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD, SDS i dva HDZ-a potpisali sporazum o saradnji

S
25.3.2011. u 15:26
0
286
SNSD, SDS i dva HDZ-a potpisali sporazum o saradnji
0
Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić potpisali su danas u Mostaru sporazum o saradnji na uspostavljanju vlasti na nivou BiH, te poručili da ne dolijevaju ulje na vatru, već pokušavaju stabilizirati političku situaciju u BiH.
Dodik je istakao da kontinuitet razgovora SNSD-a i SDS-a sa oba HDZ-a pokazuje zajedničku zainteresovanost za rješavanja važnog pitanja provođenja izbornih rezultata u BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom.

"Naš cilj je formiranje legitimne i legalne vlasti u BiH i vraćanje izbornog procesa u legalne i legitimne okvire", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da odluke CIK-a kojima je Dom naroda federalnog Parlamenta proglašen nelegitimnim pokazuju poraz SDP-a i njegove" latentne probošnjačke politike čiji je skriveni cilj unitarizacija i centralizacija BiH", na šta, kako je istakao, RS neće pristati.

Dodik je konstatovao da je veoma indikativno to što OHR ćuti u vezi sa odlukama CIK-a BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je današnji sporazum rezultat usaglašenog djelovanja četiri političke stranke "koje u BiH predstavljaju legitimni izraz volje birača na opštim izborima".

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da današnji sastanak predstavlja "svjedočenje poželjne paradigme u BiH", čije su glavne oznake kompromis, razgovor i dogovor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

On je izrazio očekivanje da će se u razgovore o uspostavljanju vlasti i evropskom putu BiH već naredne sedmice uključiti i legitimni predstavnici bošnjačkog naroda.

"Interes svih nas, a posebno građana BiH, jeste uspostavljanje legitimne vlasti, ubrzanje puta ka EU i brži ekonomsko-socijalni razvoj ove zemlje", naglasio je Ljubić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić konstatovao je da se politička kriza u BiH najviše manifestuje, ali i generiše u Federaciji BiH kao direktna posljedica kršenja vašingtonskog sporazuma i političkih sukoba među političkim predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u Federaciji.

"Mi iz Republike Srpske ne želimo da se u to miješamo, da sa bilo kime vežemo zastave, već jednostavno hoćemo da pomognemo da zajedno relaksiramo zategnute političke odnose, i u FBiH i u BiH, i da proces formiranja vlasti vratimo na pravi kolosijek, u skladu sa zakonima i Ustavom", naglasio je Bosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: