Dušanka Majkić
0

"Nema potrebe za sazivanjem sjednice"

SRNA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da nema potrebe za sazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dok ne bude poznato ko će činiti vlast na nivou BiH u narednom četvorogodišnjem periodu.

"Nema potrebe sazivati sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se ne bi mogao postići bilo kakav dogovor. Političke partije moraju prethodno da sjednu i da se dogovore ko će činiti vlast na nivou BiH", rekla je Majkić.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je sav posao u vezi sa formiranjem vlasti davno završila, dok još nije formiranma parlamentarna većina u Federaciji BiH.

"Sve dok u FBiH ne budu riješeni problemi oko parlamentarne većine nema smisla zakazivati sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer ne možemo u skupštinske organe birati samo predstavnika iz reda srpskog naroda, a ostali da budu na čekanju", dodala je Majkić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da postoji procedura izbora organa Predstavničkog doma Parlamentarne skupštne BiH u kojoj svaki poslanik može predložiti jednu od tri poziciji iz tri različita naroda. 

"Smatramo da je neophodno otpočeti proces izbora rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nema nikakvih drugih razloga da se ne formira tročlani kolegijum", rekao je Bosić. 

HDZ BiH neće, najvjerovatnije, 20. maja doći na sjednicu Predstavničkog doma BiH, jer je istog dana u Mostaru planirano  zasjedanje Nacionalnog vijeća i Predsjedništva stranke, rekao je Srni portaprol Mišo Relota.  
Portparol HDZ 1990 Veso Vegar rekao je ranije Srni da će ova stranka u narednim danima, zajedno sa HDZ BiH, odlučiti hoće li se odazvati na poziv za nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma. 

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Adnan Bašić danas je, na ponovljenu inicijativu SDS-a, za petak sazvao nastavak konstitutivne sjednice ovog doma, čiji je prvi dio održan još 30. novembra, kada su poslanici položili zakletvu. Da bi konstituisanje Predstavničkog doma bilo završeno, potrebno je da bude izabrano tročlano rukovodstvo i komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.