Nazdravimo s "našima"
150

SDS-ovi zastupnici u Parlamentu BiH podijelili vino samo novinarima iz RS-a

Piše: E. G.
Predstavnički dom BiH
Predstavnički dom BiH
Klub poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine se tokom jučerašnje sjednice odlučio na, u najmanju ruku, sramotan čin. Zastupnici ove stranke su u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma, pred izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda, pozvali novinare iz RS-a i podijelili im po flašu vina, izostavivši tako kolege iz Federacije BiH.

Na taj način su jasno pokazali da za SDS postoje čak i "naši" i "njihovi" novinari. Koliko je poznato, poklon nije uručen onima koji su po etničkom predznaku također "naši", ali eto sami su krivi što rade u "njihovim" federalnim medijima.

Novinar dnevnog lista Oslobođenje Almir Terzić, koji godinama prati rad državnog parlamenta, šokiran je ovakvim postupkom SDS-ovih zastupnika.

"Šokiran sam onim što se desilo u Parlamentarnoj skupštini BiH u četvrtak. Nisam to doživio za vrijeme desetogodišnjeg izvještavanja iz Parlamenta BiH, ali eto zastupnici su odlučili da i novinare podijele na 'naše' i 'njihove'. Nije bit u poklonu, toj flaši vina, jer smatram da novinari inače ne trebaju biti na bilo koji način posebno dodatno vrednovani, koliko je to vrijeđanje ljudskog dostojanstva s namjerom da, valjda, novinare koji izvještavaju za takozvane federalne medije učiniš manje važnim. Ovaj potez Kluba SDS-a najviše govori o njima samima. Što se mene tiče i dalje ću svoj posao obavljati krajnje profesionalno i zastupnici SDS-a će podjednako biti zastupljeni kao i ostali, u skladu sa učešćem u diskusijama i prijedlozima. Na ljudsku dimenziju ne mogu, niti želim utjecati, – to se nosi od kuće i stječe tokom obrazovanja. Šta su od svega toga stekli zastupnici SDS-a pokazali su svojim činom", kazao je Terzić za Klix.ba.

Međutim, jednako sraman je i postupak kolega iz RS-a, koji su pristali da ih se dijeli na taj način, jer su jednostavnim odbijanjem poklona, ukoliko ga ne dobiju svi novinari, mogli pokazati da se ne slažu s takvim činom SDS-a.

Ukoliko su pak SDS-ovi zastupnici na ovaj način htjeli pridobiti novinare iz samo jednog bh. entiteta, da ih "pripaze" u svojim izvještajima, po svoj prilici će se morati više potruditi, jer njihov glavni politički rival SNSD, kad dijeli novinarima i medijima, onda dijeli hiljade maraka, i šakom i kapom, doduše iz budžeta entitetskih institucija.