BiH
0

Bojić: SNSD "krizu u stranci" pokušava da prikrije napadima na SDS

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje unutrašnje probleme i loše odnose u partiji pokušava da prikrije napadima na Srpsku demokratsku stranku (SDS) na nivou Bosne i Hercegovine, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.

Odbacivši kao neosnovane brojne optužbi koje su predstavnici SNSD-a uputili na pojedine kadrove SDS-a u bh. institucijama, Bojić je rekao da SNSD pokušava da „prebrodi krizu u stranci“, tako što optužuje kadrove SDS-a u institucijama BiH, Mirka Šarovića, Mirka Okolića i sam SDS.

-SDS nikada nije bila, niti će biti izdajnik interesa RS-a na nivou BiH i stoga smo i napravili sa SNSD-om platformu o usaglašenom političkom djelovanju, ne želivši da formiramo vlast s nekim drugim strankama - kazao je on.

Bojić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci optužio potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da izjavom, da status oficira RS-a u Oružanim snagama BiH treba riješiti na nivou BiH, inicira prijenos nadležnosti iz oblasti PIO s entiteta na nivo BiH.

-To je veoma opasno sa stanovišta prijenosa nadležnosti – kaže Bojić i podsjeća da su zajedno sa SNSD-om odbili amandmane koji se odnose na izdvajanje sredstava iz budžeta BiH za plaćanje vojnika koji odlaze u penziju, jer je oblast penzionog osiguranja na nivou entiteta.

Kada su u pitanju optužbe SNSD-a da je ministar vanjske tragovine Mirko Šarović (SDS) odgovaran za usvajanje lošeg zakona o carinskoj tarifi, Bojić je podsjetio da je to pitanje bilo na dnevnom redu prije osam mjeseci, a svi ti propisi su doneseni uz saglasnost SNSD-a.

Nije želio da komenira, kako kaže, brojne „devijacije u Klubu poslanika SNSD-a“ u parlamentu BiH, te ih pozvao da unutar te stranke rješavaju svoje probleme.