{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Košarac: SDS je "štetočina" RS-a u Sarajevu

F
3.3.2013. u 12:54
18
45
Košarac: SDS je "štetočina" RS-a u Sarajevu
18
Košarac: SDS je "štetočina" RS-a u Sarajevu
Staša Košarac (Foto: Novosti.rs)
Član Glavnog odbora SNSD-a i delegat te stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac iznio je niz optužbi na kadrove SDS-a u organima BiH, ustvrdivši da rade "na štetu RS-a", ali ističe da će se o "konfliktu" tih stranaka tek razgovarati.
Ako se ne nađe rješenje, on je naveo da će SNSD i sam "braniti RS na nivou BiH".

On tvrdi da je SNSD i ranije, bez SDS-a s kojim sada ima platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, "vodio politiku koja je ojačala poziciju RS-a, što do 2006. godine nije tako bilo, jer su desetine nadležnosti entiteta prenijete na državu".

Košarac je rekao da su željeli da "pojačaju kontinuitet te politike, angažirajući i SDS kako bi se jednim glasom govorilo u Sarajevu".

- Danas imamo situaciju da SDS, kao imperativ, ima borbu za određene pozicije u Sarajevu. I to ne bi bilo loše da na te pozicije dolaze ljudi koji imaju profesionalni kredibilitet. Imamo situaciju da se veoma često moraju štititi neki interesi u Sarajevu, za neke ljude koji su klasične štetočine - rekao je Košarac na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Zbog, kako je naveo, navaletnog kadrovskog rješenja „od SDS-a, morali su da podrže direktora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je na intrevjuu imao najmanji broj bodova".

- Na taj način se destabilizira RS - ustvrdio je Košarac.

Primjedbe je iznio i na to što ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića, koji je kadar SDS-a, sarajevski mediji označavaju kao najboljeg ministra u Vijeću ministara.

- Za koga je on najbolji? Za Sarajevo? Za nevladin sektor, koji je na budžetu nekih međunarodnih institucija koje ne misle dobro RS? Možda je dobar za Bošnjake? – pita se Košarac i tvrdi da to nije stabilizatacija RS.

On je optužio i SDS da "priča s OHR-om, s nekim ambasadorima..., a kada vide Dodika, trče i ljube se s njim".

Također, ustvrdio je i da je pomoćnik ministra u ministarstvu vanjske trgovine Dragiša Mekić (SDS) potpisao dokument kojim se odobrava "nesmetan izvoz municije u samoproglašeno Kosovo".

Optužio je i pomoćnika ministra odbrane BiH Mirka Okolića (SDS) da "nikada nije rekao da je loše stanje u tom resoru".

Ističući da "nije tačno da je SDS stvorio RS, jer je ona stvorena na demokratski način, odlukom Skupštine Srpske Republike BiH", u kojoj je su učestvovali mnogi poslanici koji nisu bili članovi SDS-a, Košarac je dodao da je među njima bio i Milorad Dodik, a, kaže, onda su borci očuvali RS.

Dodik će, kaže, ići u Hag da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, a pita da li će to uraditi i neki iz SDS-a.

I pored svih ovih optužbi, Košarac je rekao da platforma SDS-a i SNSD-a o zajedničkom djelovanju na nivou BiH ostaje i dalje te da će o njenoj budućnosti razgovarati predstavnici tih stranaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: