SDS i SNSD imaju problem
0

Bosić: SNSD da se konačno izjasni o koaliciji na nivou BiH

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je začuđen brutalnim napadom predsjednika RS-a i SNSD-a i Milorada Dodika na SDS, naglasivši da ta stranka ima puno povjerenje u svoje kadrove na nivou BiH.

Bosić je pozvao SNSD da se konačno izjasni o koaliciji srpskih stranaka na nivou BiH.

"Sačekat ćemo da SNSD riješi svoje probleme vezane za Vladu RS-a, a zatim od njih očekujemo da se konačno izjasne da li traže prekid koalicije sa SDS-om na nivou BiH", rekao je Bosić navodeći da "SDS nije izdajnik, nego su to oni koji razbijaju jedinstvo srpskih stranaka u Sarajevu“.

Podsjetio je da je SNSD-u, ukoliko žele da izbace SDS iz vlasti u institucijama BiH, za to neophodna podrška političkih partija iz Federacije BiH.

"Ne sumnjamo da će oni to jednoglasno podržati, jer razbijanje koalicije SDS-SNSD na nivou BiH znači slabljenje RS. Neka dobro u SNSD-u razmisle šta je interes RS-a", kazao je Bosić na pres-konferenciji.

I u SDS-u smatraju da ima problema oko zajedničkog nastupa SDS-a i SNSD-a u institucijama BiH, ali je za to odgovoran SNSD koji mora konsolidirati svoje vlastite redove.

Komentirajući pad Vlade RS, predsjednik SDS-a je rekao da to nije smjena Vlade koja će donijeti novi kurs, već zamjena pojedinaca koja neće donijeti ništa novo, niti išta bolje.

"To je treća Vlada kontinuiteta koja RS vuče u propast. Za to su najodgovorniji Milorad Dodik i Aleksandar Džombić koji nisu iskoristili šansu koju je RS imala nakon prodaje javnih preduzeća", rekao je Bosić i konstatirao da umjesto da pokrenu privredu, predstvanici vlasti RS održavaju u životu finansijskim injekcijama međunarodnih institucija i sve više je guraju na dno.

Član Glavnog odbora SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koga je Dodik optužio da radi na štetu RS-a, rekao je da on ima odličnu saradnju sa druga dva srpska ministra iz SNSD-a u Vijeću ministara BiH.

"Sve odluke u Vijeću ministara do sada su donesene jednoglasno, kada su u pitanju ministri iz RS. Iznenađen sam i žao mi je što je za napade na mene i SDS predsjednik RS-a iskoristio netačne i pogrešne informacije i činjenice", rekao je Šarović.

On kaže da sporni zakon o carinskim tarifama je zakonski prijedlog njegovog predhodnika Mladena Zirojevića (SNSD) i koji su jednoglasno 2011. godine podržala oba minstra iz SNSD-a kao i tada predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

"Isti zakon su podržale i sve parlamentarne komisije i kadrovi SNSD-a u tim komisijama. Zakon je dobio podršku poslanika SNSD-a u prvom čitanju i nije mi jasno šta se onda dogodilo. Smatram da je taj zakon izuzetno dobar, jer štiti domaću privredu i nema govora o prenosu nadležnosti sa RS2, rekao je Šarović.

On objašnjava da se radi o izvornim nadležnostima BiH, jer carine su i Dejtonom definisane kao nadleznost BiH.