Igor Radojićić o sporazumu
96

SNSD se nada da dogovr sa SDP-om nije bio samo alibi da 'preživi' Lagumdžija

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vrlo je razočaran sporim tempom realizacije ranijeg dogovora delegacija SNSD-a i SDP-a, te očekuje da se u narednim mjesecima definitivno pokaže da li je moguće završiti.

"Od cijelog paketa zakona, iz razno-raznih razloga, uz protivljenje negdje pojedinih ministarstava u Vijeću ministara, negdje različitih vrsta opstrukcije, nijedan od tih zakona još nije došao na realizaciju", rekao je potpredsjednik SNSD-a Igor Rdaojičić i dodao da SNSD želi da vjeruje da SDP BiH stoji iza toga dogovora i da "to nije bio samo alibi da preživi Zlatko Lagumdžija“.

Ali, tvrdi, sve će se vidjeti u naredna dva-tri mjeseca.

"Ukoliko bude realizacije, to znači da SDP BiH stoji pri onome što je potpisao. Ona zakonska rješenja o kojima je postignut dogovor su dobra i kvalitetna i smatramo ih kvalitetnim, ne samo za jednu stranku, već za RS. Ukoliko ne bi bilo realizacije, pokazat će se kolika je iskrenost u tim dogovorima i onda će SNSD morati odlučivati kako će ići dalje", rekao je Radojičić u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Očekuje da ti dogovoreni zakoni sa SDP-om BiH prođu kroz Vijeće ministara, bar neki od njih, te da se upute u državni parlament, a ako ne prođu predložit će ih, kaže, i sami.

Radojičić je naveo da je stav RS-a poznat od ranije, da nije moguće prekrajanje RS, te da se ne slažu s HDZ-om da se na bilo koji način trebalo da "dira“ teritorija nadležnosti RS, a FBiH može i treba da se prestruktuira.

Kada su u pitanju odnosi SNSD-a s SDS-om na nivou BiH, on je potvrdio da se nastavlja partnerstvo i potpuno su privrženi potpisanoj platformi, ali i ističe da taj dokumnet obavezuje obje stranke.

"Nismo imali taj osjećaj u protekle dvije godine partnerstva, jer dok je SNSD "uglavnom šutao“, čak i na one stvari s kojima se nismo slagali u Sarajevu, dok je SDS svakodnevno napadala na SNSD i zbog dešavanja u Banjoj Luci i nekih u Sarajevu. Kada su naši ministri predlagali neke akte, SDS-ovi ministri su nekada glasali protiv, a SNSD je po prijedlozima SDS-a bio korektan", rekao je, između ostalog, potpredsjednik SNSD-a.

Ponovio je da SNSD ima primjedbe na glasanje SDS-ovih poslanika kada je u pitanju zakon o carinskoj tarifi, koji je predložilo ministarstvo Mirka Šarovića, kao i na ponašanje zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića (SDS), kada je u pitanju usvajanje u RS zakona o penzioniranju oficira Oružanih snaga BiH iz kompotente RS.