Moon u Banjoj Luci
0

SDS ništa protiv Amerike

SRNA
Bosić: Riješiti pitanje u Federaciji BiH
Bosić: Riješiti pitanje u Federaciji BiH
Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je danas u Banjoj Luci da bi u ovom trenutku bilo opasno davati bilo kakva predviđanja u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, iako bi SAD voljele da se to desi što prije.

Moon je rekao da ne vidi namjeru međunarodnih predstavnika da nameću rješenja kada je riječ o formiranju vlasti u BiH, ali da postoji njihov interes da podrže i pomognu stranke u tom procesu.

Komentarišući odluku visokog predstavnika da se odgodi primjena Zakona o statusu državne imovine na teritoriji RS do odluke Ustavnog suda, Moon je rekao da je najvažnije da se sve strane u zemlji sastanu i nađu zajedničko rješenje za to pitanje.

Bez nametanja rješenja sa strane

"Ubijeđen sam da postoji rješenje do kojeg je moguće doći na osnovu kompromisa i dijaloga svih stranaka. Kada bude formirana vlast tražit ćemo da prioritetno krene u rješavanje tog pitanja", rekao je Moon nakon razgovora sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Ambasador Moon je rekao da američka vlada zadovoljna evolucijom SDS-a i da će u budućnosti moći da sarađuje sa ovom strankom na konstruktivan način u rješavanju ključnih pitanja za građane RS i BiH.

Bosić je nakon razgovora sa američkim ambasadorom ocijenio da je sadašnja pozicija SAD nepristrasna i uvažava stavove svih strana u BiH.
On je rekao da su stavovi SDS-a u vezi sa fromiranjem vlasti na nivou BiH ostali nepromijenjeni i da će se formiranja vlasti "relativno lako obaviti nakon što budu riješena pitanja između hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Federaciji BiH".

Otvoren dijalog

"Prije svega, treba riješiti problem između Hrvata i Bošnjaka koji se personifikuje kroz odnos lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i HDZ-a BiH Dragana Čovića, od kojih očekujemo da nađu više prostora za međusobni kompromis", rekao je Bosić.

Bosić je izrazio očekivanje da će i SDS i RS imati otvoren dijalog s američkim zvaničnicima. 

"Nikad nismo ni osjećali da imamo stavove i interese koji bi mogli biti u suprotnosti sa interesima SAD", dodao je on.