Tihić s Moonom
0

"Nećemo tolerisati blokiranje rada državnih institucija"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastao se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrickom Moonom, a tema razgovora bila je proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti.

Ocijenjeno je kako bi što prije trebalo okončati implementaciju izbornih rezultata da bi vlade počele rješavati životne probleme građana.

Iskazana je zabrinutost zbog duže stagnacije i zaostajanja Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza iz programa integracije u euroatlantske strukture.

Stav je SDA, kazao je Tihić, da svi politički faktori koji su dobili povjerenje građana moraju preuzeti odgovornost koju to povjerenje nameće.

"Niko nema podršku građana da blokira uspostavu vlasti i rješavanje njihovih svakodnevnih problema. Mi ćemo činiti sve da se osigura puna ravnopravnost svih naroda i građana u svim dijelovima države Bosne i Hercegovine. Međutim, nećemo prihvatiti nikakve ultimatume, niti ćemo tolerisati blokiranje rada državnih institucija. Neminovno je prihvatiti činjenicu da nijedna politička stranka u Bosni i Hercegovini nema ekskluzivno pravo da predstavlja bilo koji bh. narod ili građanina. To su tekovine političkog pluralizma i demokratski standardi koji se ne mogu zanemarivati", naglasio je predsjednik SDA.

On je dodao kako problemi postoje i moramo ih rješavati dijalogom i spremnošću na kompromise za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.

Ambasador Moon dao je podršku ovakvim stavovima i nastojanjima SDA da se što prije deblokira i okonča proces formiranja vlasti.