Entitet u opasnosti
70

SDS: Nema podrške lažnoj nezavisnosti RS-a, postat ćemo kolateralna šteta Dodikovih istupa

M. G.
Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Milićević
Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Milićević
Nakon više istupa u javnosti u kojima je Dodik najavio da će povući svoje kadrove, odnosno saglasnost za Oružane snage BiH, UIO BiH, državne policijske agencije i VSTV, iz SDS-a kažu da je ovaj entitet u opasnosti da bude kolateralna šteta.

Ovo je izjavio Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a reagujući na ove najave te ukazao da je sada sasvim jasno da je Republika Srpska postala talac Izvršnog komiteta SNSD-a, pa samim tim i jednog čovjeka.

"Ova inicijativa, za koju mislim da je još jedan pokušaj zaštite ne bilo koga u Republici Srpskoj, već zaštite očuvanja lične imperije, još je jedna osmišljena prilika za skretanje pažnje s velikih, ogromnih afera koje su uzdrmale ne samo Republiku Srpsku nego cijelu BiH, poput afere 'Kiseonik', nabavke medicinske opreme i silnih zloupotreba javnih resursa", kazao je.

Dodao je da je za njega "to samo to" i da neće dati podršku za lažne izjave o nezavisnosti koje će završiti kao i sve ostale obmane ove vlasti, s rizikom da ih odvedu u duboku krizu.

"Takve inicijative su vrlo opasne i ne bih ih poželio Republici Srpskoj ni njenom narodu. To vodi u nešto za šta Republika Srpska nije spremna, a zbog tih 'ratnih igara' pojedinaca završit će, u najmanju ruku, u potpunoj izolaciji. Naravno da će to biti na štetu građana Republike Srpske“, naveo je Miličević.

Podsjetimo, čelnik SNSD-a Milorad Dodik u posljednje vrijeme agresivno najavljuje povlačenje iz državnih institucija odbijajući bilo kakvu saradnju na državnom nivou. Također, Dodik još uvijek ne priznaje visokog predstavnika Christiana Schmidta, niti se susreo s njim. A u posljednje vrijeme iznosi brojne uvrede i na račun Sjedinjenih Američkih Država i predstavnika te zemlje. Drugim riječima sukobljava se sa svima, izuzev sa Srbijom, Rusijom i još nekoliko zemalja.