{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS i SNSD nastavljaju zajedničko djelovanje na nivou BiH, sporan Ustavni Sud BiH

F
28.3.2013. u 19:06
0
25
SDS i SNSD nastavljaju zajedničko djelovanje na nivou BiH, sporan Ustavni Sud BiH
0
SDS i SNSD  nastavljaju zajedničko djelovanje na nivou BiH, sporan Ustavni Sud BiH
Delegacije SDS-a i SNSD-a, predvođene predsjednicima Mladenom Bosićem i Miloradom Dodikom, dogovorile su danas da se ojača saradnja na provođenju platforme o zajedničkom djelovanju te dvije stranke na nivou BiH.
"Taj dogovor je isključivo s ciljem da RS bude na pravi način prezentirana na nivou BiH. Time smo poslali poruku da smo spremni da stranačke i druge interese stavimo na stranu u odnosu na interese koji su važni za RS", rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon dvosatnog sastanka.

Predstavnici dvije stranke su ocijenili, kazao je, da su ukupna dešavanja i politički procesi u FBiH pa i na nivou BiH „destabilizirajući“ i za FBiH i za BiH te da zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na nivou BiH može da ojača RS.

"To je opredjeljenje koje nas je dovelo na poziciju da zaključimo da možemo da nastavimo zajednički da radimo, eliminirajući sve ono što je možda i bilo problem ili predmet nesporazuma dvije političke partije", kazao je Dodik.

Najavio je i da će biti formirano koordinaciono tijelo dvije stranke, koje bi činila tri ministra u Vijeću ministara i predstavnici političkih klubova SNSD-a i SDS-a, koji bi na operativnom nivou sagledavali situaciju kako ne bi došlo do problema prilikom glasanja u parlamentu BiH.

"Bit će usaglašeni i stavovi koji će biti iznošeni javno i neće biti upereni jedni protiv druguh, jer je saradnja naših stranaka na nivou BiH dala više dobra RS-u, nego što su ostvarene razlike", kazao je predsjednik SNSD-a.

Govoreći o platformi o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, dodao je ona mora biti zastupljena i na nakon narednih izbora, eventulno ojačana i novim rješenjima.

Dodik je najavio i da će zajedničko stručno tijelo dviju stranaka i nezavisnih slučnjaka pokrenuti izradu zakona o Ustvanom sudu BiH i predložiti ga parlamentu BiH na usvajanje.

"Ustavni sud se pojavljuje kao remetičaki faktor ustavnog poretka u BiH i u tom pogledu ćemo pokrenuti zajedničku inicijativu da se oslobodimo sudija-stranaca, koji kreiraju izvanustavnu i izvandejonsku praksu u BiH", ustvrdio je Dodik.

Ponovili su stavove RS-a o zakonu o jedinstevnom matičnom broju te se razmatraju mogućnosti, kaže Dodik, kako RS da usvoji takav zakon.

"Raščistili su", kaže, situaciju i u vezi s carinskim tarifama te određenim pozicijama i smatraju da se rješenje za imovinu u BiH mora naći kroz ranije potpisani sporazum lidera političkih stranaka iz marta prošle godine.

Ocijenili su i da se popis stanovništva u BiH mora povesti, a Dodik je naveo da SNSD smatra da je za to potrebno markirati međuentitetsku liniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: