BiH
2

SDPBiH pozdravlja Nikolićevo izvinjenje

FENA
Tomislav Nikolić  (Foto: Anadolija)
Tomislav Nikolić (Foto: Anadolija)
Iako mnogi smatraju da je izvinjenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, za zločine počinjene u Srebrenici od pripadnika srpskog naroda tokom intervjua za BHT, plod pritiska međunarodne zajednice na putu Srbije ka evropskim integracijama, činjenica je da je na ovaj način Nikolić učinio važan iskorak u međudržavnoj retorici koji svakako treba pozdraviti, saopćila je danas Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH).

Također, SDPBiH pozdravlja Nikolićevo isticanje neograničene mogućnosti ekonomske saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, smatrajući da su upravo ovakva pitanja u interesu svih građana obiju država.

U toj stranci također smatraju da su izjave koje je Nikolić dao u intervjuu, među kojima i ona da su Srbi u BiH za njega Bosanci, odnosno građani BiH te da je izjava da su RS i Srbija dvije srpske države bila na ivici lapsusa, u dobroj mjeri smirile tenzije koje su postojale.

Premda ovakave javne stavove od Nikolića mnogi nisu očekivali, brojne pozitivne reakcije građana BiH i cijele regije pokazale su upravo da je tako malo potrebno da se krene u normalizaciju odnosa naših dviju država, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.