BiH
54

Mediji u svijetu: Nikolićevo izvinjenje i ujedno negiranje genocida

Klix.ba
Izvinjenje koje je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio zbog stradanja Bošnjaka u Srebrenici u emisiji "Interview 20" koja će biti tek emitovana večeras na BHT-u, izazvalo je veliku pažnju, kako medija u regionu, tako i u svijetu.

"Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac", kazao je Nikolić, istakavši da će uskoro posjetiti Srebrenicu.

Britanski Telegraph je Nikolićevo lično izvinjenje nazvao historijskim te podsjetio na njegovo političko opredjeljenje i političku prošlost, kao i ovosedmičnu posjetu dvojice članova Predsjedništva BiH Beogradu. BBC navodi kako se Nikolić izvinio za zločine koje su Srbi počinili tokom ratova u raspadu Jugoslavije, uključujući i zločine koji su se dogodili u Srebrenici, ali napominje da je ipak odbio ono što se desilo u tom bh. gradu 1995. godine nazvati genocidom. Isto navodi i DW.

Vijest o Nikolićevom izvinjenju prenosi i Al Jazeera uz napomenu da je to prvi put da se izvinio. France24.com objavio je kratku vijest o Nikolićevom intervjuu citirajući AFP i navodeći da je iz ureda predsjednika Srbije potvrđena autentičnost izjave.

Vijest su također prenijeli brojni mediji u arapskim zemljama, u Turskoj, pa i na američkom kontinentu. Među važnijim medijima koji su objavili vijest je i talijenska Corriere della Sera.

Mediji u regionu su danas prenijeli brojne reakcije na Nikolićeve izjave koje je javnost mogla čuti u kratkom isječku iz intervjua koji je objavljen na YouTubeu, no izdvaja se ona predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika. Iako je Nikolićev ured potvrdio da je predsjednik Srbije upravo mislio to što je i rekao, Dodik je sebi dao za pravo da javnosti "objasni" cijelu situaciju.

"Pravi je skandal ponašanje novinarke BHT-a, koja je navalentno i nepristojno intervjuisala predsjednika Srbije, gdje je gospodina Nikolića u nekoliko navrata bukvalno nadvikivala i navodila na odgovor koji želi da čuje", bila je Dodikova reakcija.

Intervju sa srbijanskim predsjednikom možete pogledati večeras na BHT1 u 19.45 sati.