{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP želi poništiti imenovanje Vlade BPK-a

F
21.6.2012. u 17:37
6
11
SDP želi poništiti imenovanje Vlade BPK-a
6
SDP želi poništiti imenovanje Vlade BPK-a
Goražde
Socijaldemokratska partija (SDP) Goražde pred Ustavnim sudom BiH pokrenut će proceduru poništenja odluke Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) o potvrđivanju kantonalne Vlade na 4. vanrednoj sjednici, a aktere nezakonitih radnji u procesu donošenja odluke, prijaviti tužilaštvu radi zloupotrebe ovlasti i kršenja Ustava i propisa, najavili su na današnjoj pres konferenciji predstavnici SDP BPK-a.
U ovoj partiji naglasili su kako poštuju volju poslanika novostvorene skupštinske većine za formiranje nove Vlade, ali da je u cijeloj proceduri oko izbora Vlade BPK-a, grubo prekršen Ustav i Poslovnik o radu Skupštine.

Suština demokratije je poštovanje Ustava i propisa, a njena najvažnije odlika je poštovanje propisanih procedura, ističu u SDP-u.

Novinarima je pojašnjeno da je članovima 193. do 195. Poslovnika o radu Skupštine, jasno propisana procedura izbora premijera Vlade i Kantona i precizno su određeni minimalni rokovi koji moraju biti ispoštovani.

Od trenutka imenovanja mandatara do održavanja Skupštine mora proteći minimalno 17 dana, a predsjedavajući Skupštine BPK-a i novoformirana većina su ovaj period uspjeli da svedu na svega nekoliko sati što je neviđeno ruganje usvojenim propisima i izrugivanje javnosti i građana za koje se navodno zalažu.

- To su razlozi što na ovakav način izabranu Vladu smatramo nelegalnom i sve eventualne odluke te Vlade smatramo nelegalnim i nezakonitim, istaknuto je danas na pres konferenciji SDP-a Goražde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: