BiH
1

SDP: Razlozi izglasavanja nepovjerenja Vladi BPK neistiniti i zlonamjerni

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) Goražde danas je organizirala pres konferenciju, nakon što je Skupština BPK Goražde sinoć izglasala nepovjerenje kantonalnoj Vladi.

Kako je istaknuto, razlozi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, su prije svega neistiniti i zlonamjerni jer, ako ova vlada nije djelovala u skladu s Ustavom i zakonima, kako se moglo dogoditi da isti poslanici izglasaju sve to djelovanje, kazali su članovi SDP-a te naglasili da su očekivanja i obećanja ispunjena u onim segmentima u kojima je dozvoljeno djelovanje Vlade, od istih poslanika.

U prilog tome na konferenciji za novinare je istaknuto da je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo i raseljena lica započelo s rješavanjem problema Doma za stare i iznemogle, te da je nakon dugog niza godina, danas ovo rješiv problem.

Svi problemi, koji su rješivi ipak nisu naišli na dovoljnu političku volju. Socijalna zaštita podrazumijeva poduzimanje mjera za uklanjanje lošeg statusa te je ova Vlada omogućila upošljavanje građana koji su svojim radom i prihodima mogli obezbijediti sebi pristojan život, rečeno je na konferenciji za novinare.

Budžet koji je jednako kritiziran u obrazloženju je mijenjan i dopunjavan izmjenama poslanika koji ga danas negiraju kao realnog. Ova Vlada nije odobrila, potpisala ni uzela niti jedan kredit. Također, izvještaj o radu Vlade koji je ista Skupština usvojila prije dva zasjedanja, danas je okarakteriziran kao 'nepodnesen', kazali su predstavnici SDP-a.

Oni su licemjernim i netačnim ocijenili i navode da boračka populacija nikad nije bila u težoj situaciji i da se o njima nije vodila briga, a posebno o RVI.

Kako je rečeno, Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a jedino je u Federaciji obezbjedilo RVI izvedenim iz prava umanjena finansijska sredstva u procesu revizije te je, angažovanjem premijera, resornog ministra i predsjednika Saveza RVI, obustavljena daljnja revizija na području ovog kantona.

"Determinacija u BiH se nastavlja, što nažalost, kod nas ide u krivom smjeru. Ovo je naše nadanje da su svjesni odgovornosti za djela koja čine", poručili su s današnjeg pressa članovi SDP-a Goražde.